Bangladesh Development Bank Ltd.
Recruitment Test for Senior Officer (General)-2011

33. If\,{1 \over 5}\, - \,{1 \over 3}\, = \,{x \over {30}},\,the\,value\,of\,x\,is -

(a) – 4       (b) 4         (c) – 5         (d) 3         (e) – 3

Ans. (a) – 4 

34. The element in the position marked by — in the series B, D, F. ……., 11, — is

(a) M       (b) V         (c) 13         (d) 15         (e) VI

Ans. (c) 13

35. How much is he weight of 5 liter of water if 1 cc of it weighs 1 gm?

(a) 0.5kg      (b) 1kg         (c) 25kg         (d) 5kg         (e) 50kg

Ans. (e) 50kg

36. The average age of 6 men, 8 women and 1 young boy is 35 years. What is the age of the boy, if the average age of the men is 40 and that of the women is 34?

(a) 10     (b) 11         (c) 12         (d) 13         (e) 14

Ans. (d) 13 

37. A farmer employed 36 labor to dig a pond in 15 days, but after 10 days of work he discovered that only 50% of the work as done. How many additional labors are to be employed for completing the job in time?

(a) 25     (b) 30         (c) 32         (d) 34         (e) 36

Ans. (e) 36

38. A train leaving Dhaka at 6 am reaches Mymensing at 10 am and another train leaving Mymensing at 7 am reaches Dhaka at 12 noon. At what time the two trains running in opposite direction should meet?

(a) 7.40am     (b) 8.40am         (c) 9.20am         (d) 9.40am         (e) 10am

Ans. (b) 8.40am 

39. A bank recruited 126 new employees and found that the total number of its employees had increased by 14%. What was the number of employees in the bank before the new recruitment?

(a) 800          (b) 900         (c) 1000         (d) 1100         (e) 1200

Ans. (b) 900 

40. In an examination 75% of the students passed in mathematics, 45% passed in General Science and 30% passed in both subjects. What per cent of the students have failed in both the subjects?

(a) 35          (b) 25         (c) 10         (d) 15         (e) 18

Ans. (c) 10

41. By what percent the use of fuel is to be reduced in order to keep the expenditure on it at the same level when its price is increased by 25%?

(a) 25          (b) 20         (c) 18         (d) 15         (e) 10

Ans. (b) 20 

42. the length and breadth of a rectangle are 24 meters and 12 meters respectively. By what percent the area of the rectangle will increase if its length and breadth are increased by 6%?

(a) 11.36          (b) 12.30         (c) 12.36         (d) 12.58         (e) 12.78

Ans. (c) 12.36

43. What amount of money (in Tk) will grow to Tk. 2380 in eight years if the simple rate of interest applied is 5% per annum?

(a) 1200          (b) 1300         (c) 1500         (d) 1700         (e) 1400

Ans. (d) 1700 

44. What would be the ratio of x and y if 5x + 9y = 61 and 7x + 3y = 47?

(a) 5 : 4         (b) 4 : 5         (c) 3 : 2         (d) 2 : 3         (e) 3 : 4

Ans. (a) 5 : 4  

45. The length of a rectangle is three times its breadth. What is the perimeter of the rectangle (in meters) if its length is 48 meters?

(a) 50        (b) 60         (c) 96          (d) 128         (e) 72

Ans. (d) 128 

46. If a deposit of Tk. 750 earns simple interest @ 8% per annum and that of Tk. 1250 earns the same @ 6% per annum, what is the average rate of interest (in %) earned on the total deposit?

(a) 5.33        (b) 5.67         (c) 6.75          (d) 128         (e) 72

Ans. (c) 6.75 

47. The circumference of a wheel is 6.25 meters. How many cycles will it make in order to cover a distance of 40 km?

(a) 4400        (b) 4600         (c) 6250          (d) 6400         (e) 6600

Ans. (d) 6400

48. In how many yeas amounts of money will treple itself at a simple rate of interest of 20% per annum?

(a) 8      (b) 10         (c) 12          (d) 15        (e) 16

Ans. (b) 10