Rupali Bank recruitment exam.

26. How many times in a day, the hands of a clock are straight?

(a) 22          (b) 24           (c) 44         (d) 48

Ans: (a) 22

27. The number of girls in a class is 5 times the number of boys. Which of the following can not be the total number of children in the class?
(a) 24          (b) 30         (c) 35         (d) 42
Ans: (c) 35

28. What number should be divided by \sqrt{0.25} to give the result as 25?
(a) 12.5          (b) 25        (c) 50         (d) 125
Ans: (a) 12.5

29. A number is doubled and 9 is added. If the resultant is trebled, it becomes 75. What is the number?
(a) 3. 5            (b) 6      (c) 8         (d) None of these
Ans: (c) 8 

30. The difference between the cost price and sale price of an article is Tk. 240. If the profit is 20%, the selling price is:
(a) Tk. 12.40          (b) Tk. 1400        (c) Tk. 1600         (d) None of these
Ans: (d) None of these

31. The sum of two numbers is 25 and their difference is 13. Find their product.
(a) 104       (b) 114        (c) 315         (d) 325
Ans: 114

32. In what ratio must tea at Tk. 62 per kg be mixed with tea at Tk. 72 per kg so that the mixture must be worth Tk. 64.50 per kg?
(a) 3 : 1       (b) 3 : 2        (c) 4 : 3         (d) 5 : 3
Ans: (a) 3 : 1 

33. The average of five numbers is 27.  If one number is excluded, the average becomes 25. The excluded number is:
(a) 25      (b) 27        (c) 30         (d) 35
Ans: (d) 35

34. If he arithmetic mean of seventy five numbers is calculated, it is 35. If each number is increased by 5, then mean of new numbers is:
(a) 30      (b) 40        (c) 70         (d) 90
Ans: (b) 40

35. If a train runs at 40 kmph, it reaches its destination late by 11 minutes but if it runs at 50 kmph, it is late by 5 minutes only. The correct time of the train to complete its journey is:
(a) 13 minutes      (b) 15 minutes        (c) 19 minutes        (d) 21 minutes
Ans: (c) 19 minutes 

36. Every 3 minutes, 4 liters of water are poured into a 2,000-litre tank. After 2 hours, what percent of the tank is full?
(a) 0.4%      (b) 4%        (c) 8%         (d) 12%
Ans: (c) 8%

37.  if \frac{y}{x} = \frac{1}{3} and x + 2y = 10, then x is
(a) 2     (b) 3        (c) 4        (d) 6
Ans: (d) 6

38. 0.01 is what percent of 0.1?
(a) \frac{1}{100}     (b) \frac{1}{10}        (c) 10        (d) 100
Ans: (c) 10  

39. Ten years ago, A was half of B in age. If the ratio of their present age is 3 : 4, what will be the total of their present ages?
(a) 20 years     (b) 30 years        (c) 45 years       (d) None of these
Ans: (d) None of these

40. The least number by which 294 must be multiplied to make it a perfect square, is:
(a) 2     (b) 3        (c) 6        (d) 24
Ans:  (c) 6

41. A sum of Tk. 12,500 amounts to Tk. 15,500 is 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest?
(a) 3%     (b) 4%        (c) 5%       (d) 6%
Ans: (d) 6%

42. Some persons can do a piece of work in 12 days. Two times the number of such persons will do half of that work in:
(a) 6 days     (b) 4 days        (c) 3 days        (d) 12 days
Ans:  (c) 3 days

43. Find the least number exactly divisible by 12, 15, 20 and 27.
(a) 540    (b) 430        (c) 320       (d) 300
Ans: (a) 540 

44. In a 100 race, A beats B by 10m and C by 13m. In a race of 180m, B will beat C by-
(a) 5.4m    (b) 4.5m        (c) 5m       (d) 6m
Ans: (a) 5.4m 

45. The price of tea being increased by 20%, a man reduces his consumption by 20%. By how much percent will his expenses for tea be decreased’?
(a) 2%     (b) 4%        (c) 6%       (d) 8%
Ans:  (b) 4%

46. A motorist travels to a place 150km away at an average speed of 50km and returns at 30km per hour. His average speed for the whole journey in km per hour is:
(a) 35     (b) 37.5        (c) 40        (d) None
Ans: (b) 37.5

47.  Four years ago, the father’s age was three times the age of his son. The total of the ages of the father and the son after four years will be 64 years. What is the father’s age at present?
(a) 32 years     (b) 36 years        (c) 44 years       (d) None of these
Ans: (d) None of these

48. If the length of rectangle A is one=half the length of rectangle B, and the width of rectangle A is one-half the width of rectangle B, what is the ratio of the area of rectangle A to the area of rectangle B?
(a) 1/4    (b) 1/2        (c) 1/1       (d) 2/1
Ans: (a) 1/4

49. A starts business with Tk. 3500 and after 56 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B’s contribution in the capital?
(a) Tk. 7500          (b) Tk. 8000        (c) Tk. 8500       (d) Tk. 9000
Ans:  (d) Tk. 9000

50. A sum of money is to be distributed among A, B, C, D, in the proportion of 5 : 2 4 : 3 If C gets Tk 1000 more than D, what is B’s share?
(a) Tk. 500          (b) Tk. 1500        (c) Tk. 2000      (d) None of these
Ans: (c) Tk. 2000