Agrani Bank Ltd.

41. Of 30 applicants for a job, 14 had at least 4 years’ experience, 18 had degree, and 3 had less than 4 years’ experience and did not have a degree. Ho many of the applicants had at least 4 years’ experience and a degree?

(a) 14               (b) 13              (c) 9                (d) 7             (e) 5

Ans. (e) 5

42. Laboni bought a 1-year, Tk. 10,000 certificate of deposit that paid interest at an annual rate of 8 percent compounded semiannually. What was the total amount of interest paid on this certificate at maturity?

(a) Tk. 10,464               (b) Tk. 864             (c) Tk. 816

(d) Tk. 800                       (e) Tk. 480

Ans. (c) Tk. 816 

43. At he rate of m meters per s seconds, how many metes does a cyclist travel in x minutes?

(a) {m \over {sx}}                        (b) {{mx} \over s}

(c) {{60m} \over {sx}}               (d) {{60mx} \over x}

(e) {{60mx} \over s}

Ans. (e) {{60mx} \over s}

44. The present ratio of students to teachers at a certain school is 30 to 1. If the student enrollment were to increase by 50 students and the number of teachers were to increase by 5, the ratio of students to teachers would then by 25 to 1. What is the present number of teachers?

(a) 5               (b) 8              (c) 10                (d) 12             (e) 15

Ans. (e) 15

45. Which of the following describes all values of x for which 1 - {x^2} \ge 0?

(a) x > 1              (b) x \le  - 1             (c) 0 \le x \le 1

(d) x \le  - 1\,Or\,x \ge 1             (e) - 1 \le x \le 1

Ans. (e) - 1 \le x \le 1

46. If two non-zero positive integers p and q are such that p = 4q and p < 8, then q = ?

(a) 1               (b) 2              (c) 3                (d) 4             (e) 5

Ans. (a) 1

47. A certain river has a current of 3 miles per hour. A boat takes twice as long to travel upstream between two points as it does to travel downstream between the same to points. What i the speed of the boat in still water?

(a) 3 miles per hour               (b) 6 miles per hour

(c) 9 miles per hour                (d) 12 miles per hour

(e) The speed cannot be determined from the given information

Ans. (c) 9 miles per hour 

48. If the volume of a cube is 27 cubic meters, find the surface area of the cube.

(a) 9 square meters                   (b) 18 square meters

(c) 54 square meters                (d) 3 square meters

(e) 1 square meter

Ans. (c) 54 square meters 

49. The cost, in taka, of manufacturing x microwaves is 6000 + 300x taka. The amount received when selling these x microwaves is 700x taka. What is the least number of microwaves that must be manufactured and sold so that the net profit is Tk. 2400?

(a) 15               (b) 17              (c) 19                (d) 21             (e) 23

Ans. (d) 21

50. The larger of two numbers exceeds twice the smaller number by 9. The sum of twice the larger and 5 times the smaller number is 74. If a is the smaller number, which equation below determines the correct value of a?

(a) 5\,(2a + 9) + 2a = 74              (b) 5\,(2a - 9) + 2a = 74

(c) (4a + 9) + 5a = 74                     (d) 2\,(2a + 9) + 5a = 74

(e) 2\,(2a - 9) + 5a = 74

Ans. (d) 2\,(2a + 9) + 5a = 74    

51. What is the area of the equilateral triangle if the base BC = 6?

(a) 9\sqrt 3                  (b) 18\sqrt 3               (c) 26\sqrt 3

(d) 30\sqrt 3               (e) 36\sqrt 3

Ans. (a) 9\sqrt 3 

52. In the figure, what is the value of a?

(a) 30               (b) 45              (c) 60                (d) 72             (e) 90

Ans. (d) 72

53. Find the probability of selecting a prime number form a set of numbers 1 to 15 (both inclusive).

(a) {1 \over {15}}              (b) {3 \over {5}}             (c) {2 \over {5}}

(d) {7 \over {15}}               (e) {1 \over {5}}

Ans. (c) {2 \over {5}}  

54. What percentage of family C’s income was spent on housing and entertainment?

(a) 3.33%               (b) 50%              (c) 3.25%                (d) 0.5%             (e) 25%

Ans. (b) 50%

55. What is the average monthly expenditure of family A on food?

(a) Tk. 8,000               (b) Tk. 3,000              (c) Tk. 2,500

(d) Tk. 2,700               (e) None of these

Ans. (e) None of these

56. If the annual expenditure of family A on health is x and that of family B is y, then which of the following relations is true?

(a) x = 2y                (b) x = y             (c) 5x = 4y

(d) 3x = 2y             (e) 4x = 3y

Ans. (c) 5x = 4y