Agrani Bank Ltd.

26. A man buys a television set that lists for Tk 36000 at 10% discount. He gets an additional 2% discount for paying cash. How much does he actually pay in Tk?

(a) 32400              (b) 30680             (c) 31880

(d) 32128             (e) 31752

Ans. (e) 31752

27. There are ‘e’ students in a school studying English and ‘a’ students studying Arabic. How many students study English and Arabic or both, if ‘b’ students study both?

(a) e + a                     (b) ea + b             (c) e + a - b

(d) e\,(a - b)             (e) e\,\, + a - 2b

Ans. (c) e + a - b  

28. What is 4{1 \over 6}% as a fraction?

(a) {1 \over 6}              (b) {1 \over {48}}           (c) {1 \over {18}}

(d) {2 \over 3}              (e) {1 \over {24}}

Ans. (e) {1 \over {24}}

29. In still water a boy rows 5 miles an hour. With the aid of current he can make a 21 miles trip in 3 hours. How fast is the current?

(a) 2 miles               (b) 4 miles             (c) 6 miles

(d) 3 miles               (e) 5 miles

Ans. (a) 2 miles

30. If x + 1 > 1 - 2x\,then

(a) x > 0                (b) x < 0             (c) x > 3

(d) x <  - 3             (e) x =  - 2

Ans. (a) x > 0

31. The perimeter of a square is 56, the length of each side is-

(a) 10              (b) 12             (c) 14                (d) 8             (e) Not determinable

Ans. (c) 14

32. The average of 2, 7, 6 and x is 5 and that of 18, 1, 6, x and y is 10. The value of y is-

(a) 30              (b) 20             (c) 10                (d) 5             (e) 15

Ans. (b) 20

33. How many numbers between 1 and 100 are there of the form 7x + 5 where x is a positive integer?

(a) 147              (b) 11             (c) 17                (d) 9             (e) 13

Ans. (e) 13

34. a:b = 2:3 and a + b = 4. What is the value of (a + b):(b - a)?

(a) 3 : 2              (b) 4 : 7             (c) 5 : 1                (d) 2 : 5             (e) 7 : 9

Ans. (c) 5 : 1

35. If the lengths of the three sides of a triangle are consecutive integers, then the smallest possible value of the sum of the lengths of the three sides is

(a)  9              (b) 7             (c) 16                (d) 12             (e) 15

Ans. (d) 12