Bangladesh Krishi Bank Ltd.

41. On subtracting 5 form one-fifth a number, the result is 10. What is the number?

(a) 15         (b)  25        (c)  50              (d) 75

Ans. (d) 75

42. A number when multiplied by 21 is increased by 420. Find the number.

(a) 19         (b)  20        (c)  24              (d) 22

Ans. 21

43. find the sum of first 50 terms in the series: ( 5 + 3 -7) + (5 + 3 – 7).

(a) 1         (b)  8        (c)  24              (d) 40

Ans. (c)  24 

44. Product of two numbers is 162. If the greater number is 2 times the smaller number, what is the greater number?

(a) 9        (b)  15        (c)  18              (d) 21

Ans. (c)  18

45. According to the figure, traveling directly form point A to point B. rather than point A to point C and then from point C to point B, would save how main miles?

চিত্র

(a) 4        (b)  5        (c)  7              (d) 13

Ans. (a) 4

46. \sqrt {27 + \sqrt {75 = ?} }

(a) 8           (b)  8\sqrt 3       (c)  16              (d) 16\sqrt 3

Ans. (b)  8\sqrt 3

47. A man’s expenditure on food is{3 \over 5} of his expenditure on clothes; find the ratio between his expenditure on food and cloth.

(a) 2 : 5        (b)  3 : 5        (c)  2 : 3              (d) 5 : 3

Ans. (b)  3 : 5

48. 2700 chocolates were distributed among the students of a class.d If each student got 3 times as many chocolates as the number of students in the class, find the number of students in the class.

(a) 30        (b)  45        (c)  60              (d) 90

Ans. (a) 30

49. If {A \over 2} = {B \over 3} = {C \over 4}, then A : B : C = ?

(a) 2 : 3 : 4        (b) 3 :  4 : 5        (c)  4 : 3 : 2              (d) 6 : 4 : 3

Ans. (a) 2 : 3 : 4

50. The ages of A and B are in the ratio of 8 : 5. If the sum of their ages is 39 years, what will be the ratio of their ages after 9 years?

(a) 3 : 2        (b)  8 : 7        (c)  10 : 7              (d) 11 : 8

Ans. (d) 11 : 8

51. If rate of income tax is increased from 20% to 25%, find the additional amount of tax a person has to pay, if his total income is Tk. 40,000.

(a) Tk 2000        (b) Tk. 2500        (c)  Tk. 8000              (d) Tk. 10000

Ans. (a) Tk 2000 

52. In an examination, a student has to secure 40% marks to pass. One student got 40 marks and failed by 40 marks. What was the total marks in the examination?

(a) 100        (b)  200        (c) 300              (d) 400

Ans. (b)  200 

53. A fruit seller sells 30% apples and still has 630 apples in the stock. How many apples had he bought?

(a) 189       (b)  700        (c) 900              (d) 2100

Ans. (c) 900

54. If A’s salary is 110% of B’s, B’s salary is 80% of C’s, find C’s salary, if A’s salary is Tk. 440.

(a) Tk. 450        (b) Tk. 500        (c)  Tk. 550             (d) Tk. 600

Ans. (b) Tk. 500 

55. If price of oil is increased by 33{1 \over 3}\% , by how much a housewife must reduce consumption of oil so that her expenditure on oil remains the same?

(a) 33{1 \over 3}\%      (b)  25%       (c) 40%              (d) 59%

Ans. (b)  25%

56. On selling an article for a certain price, a man loses 30%. What is his loss/profit percent,if lie sells the article for double the price?

(a) 60% loss      (b)  15% loss      (c) 40% profit              (d) 30% profit

Ans. (c) 40% profit

57. Area of a square failed is 729 square meter. Find its perimeter.

(a) 27 meter       (b)  54 meter        (c) 81 meter              (d) 108 meter

Ans.   (d) 108 meter

58. A man sold a horse at 10% profit. Had he bought it at 20% less and sold for Tk. 10 more, he would have made a profit of 40%. What is the cost price of the horse?

(a) Tk. 400        (b) Tk. 500        (c)  Tk. 600             (d) Tk. 1000

Ans. (b) Tk. 500

59. A and B can do a piece of work in 12 days while A alone can do it in 20 days. How long will B alone take to finish the work?

(a) 8 days        (b)  30 days        (c) 32 days              (d) 50 days

Ans. (b)  30 days

60. If ({x^2} - x + 2)/2 = 4, then x could be equal to-

(a) 2               (b)  3               (c) -3              (d) None.

Ans. (b)  3