Rajshahi Krishi Unnoyon Bank

41. In triangle ABC,  AB = AC and \angle C = 30^{0}. Find the measure of \angle A.

(a) 30^{0}          (b) 95^{0}           (c) 90^{0}         (d) 120^{0}

Ans.  (d) 120^{0} 

42. A cricketer has a certain average for 9 innings. In the 10th innings he scores 100 runs, thus increasing his average by 8 runs. What is new average?

(a) 38         (b) 28           (c) 34         (d) 42

Ans. (b) 28

43. The average of 20, 70 and x is 40. If the average of 20, 70, x and y is 50, then y = ?

(a) 100         (b) 80           (c) 70         (d) 60

Ans. (b) 80 

44. What is the total interest on Tk. 800 at 12.5% per annum for 9 months in Taka?

(a) 75         (b) 110           (c) 88         (d) 22

Ans. (a) 75

45. Find the number of the divisors of 540.

(a) 18         (b) 20          (c) 22         (d) 24

Ans. (d) 24

46. In a mixture of 30 liters, the ratio of acid and water is 7 : 3. How much more water is to be added to get a new mixture containing acid and water in the ratio of 3 : 7?

(a) 30 liters         (b) 25 liters          (c) 40 liters         (d) 35 liters

Ans. (c) 40 liters

47. A container is \frac{1}{2} full. When 8 gallons is removed the container is \frac{1}{10} full. What is the capacity of the container in gallon?

(a) 22         (b) 24          (c) 20         (d) 16

Ans.  (c) 20 

48. Find the number that should be placed in the gap of the series: 80, 96, —, 128

(a) 88         (b) 120          (c) 112         (d) 64

Ans. (c) 112

49. The length of the train that takes 8 second to pass a pole when it runs at a speed of 36 km/hr is-

(a) 288m         (b) 45m          (c) 48m         (d) 80m

Ans. (d) 80m

50. A man travels 5 nukes towards west, 2 miles towards south, then again 5 miles towards west. What is the direct distance of destination form the starting point?

(a) 8 miles         (b) 15 miles         (c) 12 miles         (d) 6 miles

Ans.

51. Karim can do a job in 15 minutes and his brother takes twice as long to do the same job. If they work together, how long it takes to complete the job?

(a) 5             (b) 7.5          (c) 10        (d) 12.5

Ans. (c) 10 

52. If 3x + 2y = 8 and 2x – y = 3, find the value of 4y – 3x.

(a) 2             (b) 3          (c) \frac{1}{2}        (d) -2

Ans. (d) -2

53. In a cash box, there are equal numbers of 10 paisa, 25 paisa and 50 paisa coins. If it contains Tk. 170, then what is the number of 10 paisa coin?

(a) 100            (b) 200          (c) 220        (d) 150

Ans. (b) 200 

54. The scale of a local map is 1 cm to 5km. An area is represented on the map by a rectangle of dimensions 5cm \times 9cm. The actual area in km 2 is-

(a) 1024            (b) 1125          (c) 1038        (d) 1048

Ans. (b) 1125

55. Six consecutive whole numbers are given. The sum of the first three numbers is 27. What is the sum of the last three numbers?

(a) 36            (b) 33          (c) 32        (d) 30

Ans. (a) 36