Rupali Bank Ltd.
Recruitment Test for Senior Officer-2010

01. If the length of a rectangle is increased by  20% the width  is decreased by 20%, the area is:

(a) decreased by 8%          (b) decreased by 4%

(c) remains the same         (d) increased by 20%

(e) increased by 10%

Ans. (b) decreased by 4%

02. A candy factor makes 9 flavors of candy. The factory puts 8 pieces  of each flavor in each bag of candy. How many pieces of candy does the factory put in 6 bags?

(a) 54        (b) 72           (c) 48         (d) 432       (e) 216

Ans. (d) 432

03. The sum of two numbers is 14 and their difference is 2. What is the product of the two numbers?

(a) 24        (b) 28           (c) 40         (d) 48       (e) 36

Ans. (d) 48

04. The purchase price of 12 pencils equals to the sales price of 8 pencils. What is the rate of profit in %?

(a) 76        (b) 72           (c) 40         (d) 100       (e) 50

Ans. (e) 50

05. A survey of 200 people revealed that 140 of them can speak in Bangla and 70 of them can speak in English or both the languages. How many of them can speak in Bangla only?

(a) 60        (b) 30           (c) 10         (d) 130       (e) 140

Ans. (d) 130

06. If x = \frac{2}{3} what would be the value of \frac{x}{(1 + x)}?

(a) \frac{1}{3}       (b) \frac{1}{5}          (c) \frac{2}{5}

(d) \frac{3}{5}             (e) \frac{3}{2}

Ans. (c) \frac{2}{5}  

07. In how many ways a 3-member committee can be formed from 3 men and 3 women such that a particular man is always in the committee?

(a) 6        (b) 8           (c) 9         (d) 11      (e) 13

Ans.

08. If \frac{2}{3} rd of the workers in an office are non smokers, what is the ratio of smokers to non-smokers?

(a) 1 : 2        (b) 2 : 5           (c) 3 : 5         (d) 2 : 3      (e) 3 : 2

Ans. (a) 1 : 2

09. 50 girls and 100 boys were invited to a party. If 30% of the girls and 75% of the boys attended, what % of guests they compressed?

(a) 55        (b) 60           (c) 65         (d) 75      (e) 70

Ans. (b) 60

10. A book sells for Tk. 65. This price gives the seller a profit of 30%. What will be the new selling price (in Tk) if he cuts the profit to 10%?

(a) 45        (b) 40           (c) 55         (d) 50      (e) 60

Ans. (c) 55 

11. A Parking garage rents parking spaces for Tk. 10 per week or Tk. 30 per month. How much does a person save (in Tk) in a year by renting for a month than for a week?

(a) 140       (b) 160           (c) 220         (d) 240      (e) 260

Ans. (b) 160 

12. What is the least common multiplier of the numbers 27, 4, 6, 9 and 8?

(a) 261      (b) 216           (c) 1944         (d) 1494      (e) 266

Ans. (b) 216

13. Kalam, Salam and Rahim took lunch together. Meal of Rahim costs 50% more than that of Salam and the meal of Kalam costs \frac{5}{6}th of that of Rahim. Salam paid Tk. 100 for his meal. What was the total bill (in Tk) paid by the three persons?

(a) 283.33      (b) 300           (c) 350         (d) 375      (e) 400

Ans. (d) 375

14. Rice costs \frac{1}{3}rd of the cost of fish and fish costs \frac{5}{4}th of the cost of meat. How many times is the cost of meat as compared to that of rice?

(a) \frac{5}{12}     (b) \frac{4}{5}          (c) \frac{5}{4}

(d) \frac{5}{3}      (e) \frac{12}{5}

Ans. (e) \frac{12}{5}

15. Tk 96 gives an interest of Tk 18 at 6.25% per annum. Find the time (in year).

(a) 1          (b) 2           (c) 3        (d) 4      (e) 5

Ans. (c) 3