Sonali Bank Ltd.

51. An instrument store gives a 10% discount to all students off the original cost of an instrument. During a school sale, an additional 15% is taken off the discounted price. Rahim, a student at the local high school, purchases a flute for Tk. 306. What was its original cost before discount?

(a) Tk. 400               (b) Tk. 408              (c) Tk. 375

(d) Tk. 425               (e) None of these

Ans. (a) Tk. 400

52. If two planes leave the same airport at 1:00 p.m., how many miles apart will they be at 3:00 p.m. if one travels directly towards north at 150 miles per hour and the other travels directly towards west at 200 miles per hour?

(a) 50 miles              (b) 100 miles              (c) 400 miles

(d) 500 miles            (e) None of these

Ans. (d) 500 miles

53. What is the sum of 134.679, – 45.548 and – 67.8807 rounded to the nearest tenths place?

(a) 21.3                    (b) 21.2503              (c) 21.25

(d) -21.25               (e) None of these

Ans. (a) 21.3 

54. A nurse has to record temperate of patients in Celsius but her thermometer reads Fahrenheit, A patient’s temperature is {100.7^0} F. What is the temperature in ^0C?

(a) 32{\,^0}C                     (b) 36.5{\,^0}C             (c) 40{\,^0}C

(d) 213.3{\,^0}C               (e) None of these

Ans. (e) None of these

55. The surface of a certain planet reflects 80 percent of the lihgt that strikes it. The clouds around the planet then absorb 40 percent of the reflected light. What percent of the light that strikes the planet is reflected form the surface and passes through the clouds without being absorbed?

(a) 32%                    (b) 40%             (c) 48%

(d) 60%                   (e) None of these

Ans. (c) 48%

56. Farid can complete a job in 12 hours, and Jibon can complete the same job in 8 hours. Farid starts the job at 9 a.m., and stops working at 3 p.m. If Jibon starts working at 4 p.m. to complete the remaining job, at what time is the job finished?

(a) 6 p.m.                      (b) 8 p.m.           (c) 9 p.m.

(d) 10 p.m.                   (e) None of these

Ans. (b) 8 p.m.   

57. What is the sum of 0.15, 0.10 and 0.65?

(a) {1 \over 2}                     (b) {8 \over 10}           (c) {5 \over 16}

(d) {9 \over 10}                   (e) None of these

Ans. (d) {9 \over 10} 

58. In his pocket, a boy has 3 red marbles, 4 blue marbles, and 4 green marbles. How many marbles will he have to take out of his pocket to ensure that he has taken out at least one of each color?

(a) 3                    (b) 8             (c) 9              (d) 11                   (e) None of these

Ans. (c) 9 

59. The electric company charges Tk. 0.30 per kilowatt-hour (KWH). Rahim used 2800 KWH in April, 3200 KWH in May, and 3600 KWH in June. What was his average cost of electricity for the 3 months?

(a) Tk. 72                    (b) Tk. 96             (c) Tk. 48

(d) Tk. 144                   (e) None of these

Ans. (b) Tk. 96 

60. The population of Barisal is 50 percent of the population of Chittagong. The population of Barisal is what percent of the total population of Barisal and Chittagong?

(a) 25%                    (b) 33{1 \over 3}\%              (c) 940%

(d) 50%                   (e) None of these

Ans. (b) 33{1 \over 3}\% 

61. Which of the following is a true statement?

a) The product of two negative number is negative

b) Dividing a negative number by a positive number results in a positive.

c) The product of one negative and one positive number is positive.

d) Dividing a negative number by a negative number results in a negative.

e) None of these

Ans. e) None of these

62. If the value of X and Y in the fraction {{XZ} \over Y} are both tripled, how does the value of the fraction change?

(a) increases by one third                    (b) triples             (c) doubles

(d) remains the same                             (e) None of these

Ans. (d) remains the same 

63. Which of the following fractions is the equivalent of 0.5%

(a) {1 \over {20}}                   (b) {1 \over {200}}

(c) {1 \over {500}}                 (d) {1 \over {2000}}

(e) None of these

Ans. (b) {1 \over {200}} 

64. In the last week of a month, a car dealer sold 12 cars. A new sales promotion came out in the first week of the next month and be sold 19 cars during that week. What was the percent increase in sales from the last week of the previous month to the first week of the next month?

(a) 58%                      (b) 119%             (c) 158%

(d) 200%                   (e) None of these

Ans. (e) None of these

65. Jesmin spent one-third of her money on books and half of the remaining money on clothing. She then spent three-fourths of what she had left on food. She had Tk. 500 left over. How much money did she start with?

(a) Tk. 6,000                    (b) Tk. 8,000             (c) Tk. 12,000

(d) Tk. 1,600                   (e) None of these

Ans. (a) Tk. 6,000