Agrani Bank Ltd.

16. There is a 2 meter wide road surrounding a pond which is 60 meters long and 40 wide. The area (in sq. meters) covered by the road is:

(a)  480             (b) 120             (c) 316                (d) 1200             (e) 4800

Ans. ?

17. If x + y = 9 and x - y = 5, the value of 4xy is:

(a)  24              (b) 36             (c) 28                (d) 32             (e) 18

Ans. ?

18. Tk. 51 is distributed between Sumi and Meem in such a way that Sumi receives Tk. 3 less than twice the amount received by Meem. The amount (in Taka) received by Sumi is:

(a)  29              (b) 33             (c) 33                (d) 27             (e) 35

Ans. (c) 33 

19. The compound interest (in Taka) on Tk 200 at 10% in 3 years is approximately:

(a)  60             (b) 62             (c) 64                (d) 66             (e) 68

Ans. (d) 66

20. The ratio of ages of a father and his son was 5 : 1. What is the age of the son after five years, if the ratio of their ages is 3 : 1 by this time?

(a)  7             (b) 10             (c) 12                (d) 14             (e) 16

Ans. (b) 10

21. One half of a pole is deep into the soil under water, one-third of it is above the soil under water and 2 meters of it is above the water level. The total length of the pole in meters is:

(a)  8             (b) 10             (c) 12                (d) 14             (e) 16

Ans. (c) 12

22. At a selling price of Tk. 273 a book yields 30% profit. What selling price (in Taka) will yield the profit of 10%?

(a)  210             (b) 231             (c) 221                (d) 235             (e) 240

Ans. (b) 231  

23. What is the volume of a cube that has a total surface area of 54?

(a)  9             (b) 27             (c) 54                (d) 81             (e) 729

Ans. (b) 27 

24. The product of two numbers is 900 and their sum exceeds their difference by 30. The greater of these two numbers is:

(a)  60             (b) 15             (c) 75                (d) 90             (e) 100

Ans. (a)  60

25. If 30% of A = 0.25 of B = {1 \over 5}th of C, the ratio  of A. B and C is –

(a)  3 : 6 : 5             (b) 6 : 5 : 4             (c) 4 : 5 : 6

(d) 3 : 5 : 6             (e) 5 : 4 : 6

Ans. ?

26. After paying 10% tax on all income over Tk. 3000, Rahim had a net income of Tk. 12,000. Rahim’s income before tax (in Tk.) was –

(a)  12,900             (b) 12,300             (c) 13,300

(d) 10,300             (e) 13,000

Ans. (e) 13,000

27. A retail buyer purchases 15 white dress shirts for Tk. 1000 and 5 striped dress shirts for Tk. 400. At what average price (in Tk) the retailer should sell a dress shirt if he wants to make a profit of Tk. 50 each shirt?

(a)  110             (b) 100             (c) 125                (d) 150             (e) 120

Ans. (e) 120

28. Alam spent 20% of his income on taxes and 20% of the reminder on rent. What per cent of his income he has spent on rent?

(a)  12           (b) 14             (c) 16                (d) 18             (e) 15

Ans. (c) 16

29. Which of the following is the lowest positive integer divisible by 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 and 9?

(a)  15, 120           (b) 3, 024             (c) 2, 520

(d) 1, 890               (e) 1, 680

Ans. (c) 2, 520 

30. 20 men can finish a work in 30 days. After how many days should 5 men leave the work so that the work may be finished in 35 days?

(a)  10           (b) 12             (c) 15                (d) 20             (e) 22

Ans. (c) 15

31. Three pipes can independently fill a water tank in 10, 12 and 15 hours. How many hours will take for all three pipes opened together to fill half of the tank?

(a)  6           (b) 5             (c) 4                (d) 2             (e) 3

Ans. (d) 2 

32. In a class of 30 students 18 play football, 14 play cricket and 5 do not play any game. How many students play both the games?

(a) 5           (b) 7             (c) 9                (d) 11             (e) 13

Ans. (b) 7

33. An amount of money becomes Tk. 1,860 at an interest rate of 8% in 3 years. How many years the money would take to become Tk. 2040 at the same interest rate?

(a) 4{1 \over 2}            (b) 5             (c) 6

(d) 7{1 \over 2}            (e) 5{1 \over 2}

Ans. (a) 4{1 \over 2}  

34. If a : b is 4 : 7 and b : c is 5 : 6, then a : b : c is –

(a) 4 : 7 : 6                    (b) 14 : 17 : 16             (c) 20 : 35 : 16

(d) 20 : 35 : 30            (e) 4 : 5 : 6

Ans. ?

35. A number is multiplied by 4 and then the product is divided by 100. This same result can be obtained if the original number is divided by –

(a) 0.04           (b) 0.25             (c) 0.40                (d) 2.5             (e) 25

Ans. (e) 25