Rajshahi Krishi Unnayan Bank

01. P is now 8 years older than Q. 17 years ago P was twice as old as Q. How old will Q be in 10 years?

(a) 43              (b) 35              (c) 15                   (d) 27

Ans. (b) 35  

02. In a bank, 30% of the applicants are from Rajshahi district and 20% of them from Rajshahi city. What percent of the total applicants are from Rajshahi city?

(a) 4%              (b) 6%              (c) 8%                   (d) 10%

Ans. (b) 6%

03. What is the volume of a cube whose surface area is 96?

(a) 64               (b) 52              (c) 48                   (d) 60

Ans. (a) 64 

04. Mr. Rafin can complete a job in 15 days while Mr. Shafin takes twice as long to do the same job. If they work together, how many days will they require to complete the job?

(a) 12              (b) 15              (c) 10                   (d) 6

Ans. (c) 10 

05. If the price of an item is increased by 10% and then decreased by 10%, the net effect on the price of the item is

(a) a decrease of 1%                        (b) an increase of 1%

(c) an increase by 10%                   (d) a decrease of 10%

Ans. (a) a decrease of 1% 

08. If ADD stands for 123, KISS for 3455 and CLASS 67155, then what about SAD?

(a) 512              (b) 512              (c) 522                   (d) 622

Ans. (a) 512 

09. Find the greatest number?

(a) .03           (b) {1 \over 3}         (c) {2 \over 5}           (d) \sqrt {0.3}

Ans. (d) \sqrt {0.3}

10. X and Y are the children of Z. Z is the father of X. But Y is not son of Z. What is Y to Z?

(a) Son and Father                                (b) Nephew and Uncle

(c) Daughter and Father                   (d) Brother and Sister

Ans. (c) Daughter and Father

11. What is 10% of {y \over 3},\,if{{2y} \over 3} is 10% of 400?

(a) 3                (b) 2              (c) 1                   (d) 5

Ans. (b) 2  

12. A national issue was won by a vote of 9 to 6. What part of the total vote was against the issue?

(a) {3 \over 8}                 (b) {2 \over 5}

(c) {6 \over 8}                  (d) {5 \over 2}

Ans. (b) {2 \over 5}  

13. How many ‘8’ will you pass on the way when you count form 1 to 100?

(a) 11                (b) 20              (c) 80                   (d) 70

Ans. (b) 20

14. To avoid paying a toll on a direct road. I go west 10 km, south 5 km, west 30 km and north 35 km. What is the length of the toll road?

(a) 45                (b) 40              (c) 50                   (d) 60

Ans. (c) 50  

15. How many poles can be erected along fence of 200 feet at equal distance of 20 feet?

(a) 10                (b) 11              (c) 12                   (d) 14

Ans. (b) 11 

16. A father said to his son, I was as old as you are at the present at the time of your birth. If the father’s age is 42 years now, the son’s age four years back was-

(a) 16                (b) 17              (c) 19                   (d) 21

Ans. (b) 17 

17. A store sells in item for Tk. 1.50 each, or 3 items amounted to Tk. 3.50. If 202 items were sold and revenue amounted to Tk. 279.00, how many of these items were sold one at a time?

(a) 150                (b) 120              (c) 40                   (d) 130

Ans. (d) 130

18. How many spokes are there in a wheel of a bicycle, if any two spokes form an angel of {15^0}.

(a) 12                (b) 15              (c) 20                   (d) 24

Ans. (d) 24

19. If a number is decreased by 4 and divided by 6, the result is 8. What would be the result if 2 is subtracted from the number and then it is divided by 5?

(a) 10                (b) 20              (c) 30                   (d) 40

Ans. (a) 10

20. A watch which gains 5 seconds in 3 minutes was set a 7 am. in the afternoon of the same day when the true time is 1 pm, the watch will indicate-

(a) 1 : 05 pm                (b) 1 : 10 pm           (c) 1 : 12 pm                (d) 12 : 55 pm

Ans. (b) 1 : 10 pm  

21. If X is {2 \over 5} of Y and is {5 \over 7} of Z, what is the ratio of Z : X?

(a) 5 : 7                (b) 2 : 7              (c) 7 : 5                   (d) 7 : 2

Ans. (d) 7 : 2

22. The length of a box is 3 meters, breath is 2 meters 50 centimeters and height is 2 meters What is the volume of the box?

(a) 9 cubic meters                    (b) 15 cubic meters

(c) 25 cubic meters                   (d) 12 cubic meters

Ans. (b) 15 cubic meters

23. When a commodity is sold for Tk. 49, there is a loss of 2%. What is the cost price of the commodity?

(a) 50                (b) 60              (c) 40.50                   (d) 45.50

Ans. (a) 50  

24. If a -b = 3 and {a^2} + {b^2} = 29, find the value of ab.

(a) 12                (b) 15              (c) 10                   (d) 18

Ans. (c) 10

25. Lubna has purchases a square sheet of plywood of 289 square feet area. To cover a will she must cut of two feet from a side. What is the area, n square feet, of the wall?

(a) 225                (b) 230              (c) 235                   (d) 240

Ans. (a) 225

26. The average of the two-digit numbers which remain the same when the digits interchange their positions is-

(a) 33                (b) 44              (c) 55                   (d) 66

Ans. (c) 55

27. If 5% of 40 is greater than 25% of a number by 2, then the number is-

(a) 12                (b) 16              (c) 20                   (d) 24

Ans. (b) 16 

28. Chose the pair of numbers which comes next: 75, 68, 85, 55, 45, 85, 35, ………….

(a) 25, 15                (b) 35, 25              (c) 35, 85                   (d) 25, 85

Ans. (d) 25, 85

29. If the sides of a square increase by 10%, how much will the area be increased in percentage?

(a) 21%                (b) 22%              (c) 23%                   (d) 24%

Ans. (a) 21%

30. If the average of 5 consecutive number is 12, what is the sum of the least and the greatest of the integers?

(a) 10                (b) 24              (c) 12                   (d) 14

Ans. (b) 24

31. At a party, everyone shakes hands with everybody else. If there were 66 handshakes, how many people were at the party?

(a) 33                (b) 34              (c) 32                   (d) 31

Ans. (c) 32

32. What is the perimeter of the rectangle shown at the right?

(a) 16                  চিত্র                      (b) 24

(c) 30                                                 (d) 28

Ans. (d) 28

33. The side length of a square inscribed in a circle is 2. What is the area of the circle shown at the right?

চিত্র

(a) 2\pi                     (b) \pi            (c) \pi {r^2}        (d) 2\sqrt 2

Ans. (a) 2\pi