Sonali Bank Ltd.

61. Which number will continue the following series? 3, 8, 15, 24, 35, 48, 63, 80, ———

(a) 92       (b) 91         (c) 95        (d) 97         (e) 99

Ans. (e) 99

62. Find the missing character?

চিত্র

(a) V         (b) X         (c) W        (d) Y         (e) Z

Ans. (c) W  

63. How many times is the digit ‘4’ used in writing numbers from 10 to 100?

(a) 10         (b) 11         (c) 13        (d) 15         (e) 19

Ans. (e) 19

64. How many prime numbers are there between 56 to 100?

(a) 8         (b) 9         (c) 10        (d) 11         (e) 12

Ans. (b) 9 

65. If the product of 3 difference positive integers is 6, then twice the sum of the integers is:

(a) 12         (b) 14         (c) 18        (d) 26         (e) 36

Ans. (a) 12 

66. Tk 7,500 is divided in the ratio 1 : 2 : 3 : 4: 5. Find the difference between the greatest and smallest shares?

(a) 1,500        (b) 2,000         (c) 2,600        (d) 2,700         (e) 2,750

Ans. (b) 2,000

67. Out of 7500 candidates 75% were offered to study in Arts and 45% in Business. How many wee offered both?

(a) 1000        (b) 1750         (c) 2000        (d) 1500         (e) 2500

Ans. (d) 1500

68. How many ounces make 4.75 pounds?

(a) 54         (b) 57         (c) 67        (d) 69         (e) 76

Ans. (e) 76

69. What is the least number when divided by 4, 5 and 6 leaves in each case a remainder of 3?

(a) 33        (b) 43         (c) 53        (d) 63         (e) 72

Ans. (d) 63

70. Half of the pillar is under the earth, one-third of it is within water and 12 feet is above water. What is the length of the pillar?

(a) 72 feet       (b) 80 feet         (c) 60 feet        (d) 84 feet         (e) 70 feet

Ans. (a) 72 feet 

71. Find\,the\,value\,of - 2 + ( - 2) - \{  - (2)\}  - 2.

(a) – 6        (b) 2         (c) – 2         (d) 4         (e) – 4

Ans. (e) – 4

72. If\,x\,:\,y\, = \,y\,:\,z\, = \,1.5\,and\,z\, = \,2,\,what\,is\,the\,value\,of\,x?

(a) 3        (b) 4         (c)  4.5         (d) 3.5        (e) 5

Ans. (c)  4.5  

73. A mixture of 72 kg contains 17 parts of A, 3 parts of B, 4 parts of C. Find the quantity of B?

(a) 9 kg        (b) 10 kg         (c)  12 kg         (d) 14 kg        (e) 15 kg

Ans. (a) 9 kg

74. A car washer machine can wash 8 car’s in 18 minutes. How many cars can be washed at the same rate in 3 hours?

(a) 54       (b) 72         (c)  80         (d) 87        (e) 96

Ans. (c)  80

75. If 10 ships require 10 tanks of oil in 10 days. How long is 1 tank of oil enough for a ship?

(a) 4 days       (b) 5 days         (c)  10 days         (d) 12 days        (e) 13.5 days

Ans. (c)  10 days 

76. The total ages of father and son is 42 years and the difference of their ages is 22 years. What is son’s age now?

(a) 10 years       (b) 11 years         (c)  12 years

(d) 13 years        (e) 14 years

Ans. (a) 10 years

77. What must be added to the expression (4{a^2}\, + 9{b^2}) so that the sum is a perfect square?

(a) 6ab      (b) 12ab         (c)  18ab         (d) 24ab        (e) 8ab

Ans. (b) 12ab  

78. If\,a\, + \,b\, = \,13\,and\,a\, - \,b\, = \,3,\,then\,fined\,the\,value\,of\,{a^2}\, + \,{b^2}.

(a) 69       (b) 79         (c)  89         (d) 91        (e) 96

Ans. (c)  89 

79. The selling price of 15 items equals the cost of 20 items. What is the percentage profit earned by the seller?

(a) 33.3%       (b) 55.5%        (c)  45.3%         (d) 48.3%        (e) 34.3%

Ans. (a) 33.3% 

80. A student is ranked {13^{th}} from right and {8^{th}} from left. How many students are there in total?

(a) 18       (b) 19         (c)  20         (d) 21        (e) 22

Ans. (c)  20