Agrani Bank Ltd.

16. How many days a bag of chicken food can feed 12 chickens if a bag feeds 18 chickens for 54 days.

(a) 81               (b) 36             (c) 72                (d) 40             (e) 42

Ans.  (a) 81

17. A train took 6 minutes to travel between 2 stations 4 miles apart. The speed of the train in mph was-

(a) 35               (b) 30             (c) 40                (d) 20             (e) 45

Ans. (c) 40

18. A man borrows Tk. 360 and pays it back in 12 monthly installments of Tk. 31.50. What is the rate of interest?

(a) 5%               (b) 14.50%             (c) 7.5%                (d) 10%             (e) 17%

Ans. (a) 5%

19. A cycle costs Tk. 2500 when it is new. At the end of each year it is worth {4 \over 5}th of its beginning value. What is the cycle worth in Taka when it is 3 years old?

(a) 1280               (b) 1350             (c) 1820                (d) 2180             (e) 1500

Ans. (a) 1280 

20. A bicycle is sold at a gain of 16%. If it had been sold for Tk. 20 more, 20% would have been gained. The cost of the bicycle in Taka is-

(a) 350               (b) 400             (c) 500                (d) 600             (e) 650

Ans. (c) 500

21. The simple interest (in Taka) on tk. 1800 at 6{1 \over 2}\% in 6 year is-

(a) 702               (b) 390             (c) 3900                (d) 7020             (e) 1080

Ans. (a) 702

22. The value of 0.1 \times 0.1\, is:

(a) 0.1               (b) .1             (c) 0.01                (d) 0.001             (e) 10

Ans. (c) 0.01 

23. The length of a rectangular floor is one and a half times its breadth. What is the perimeter of the floor (in meters) if its area is 216 sq meters-

(a) 40               (b) 50             (c) 60                (d) 44             (e) 66

Ans. (c) 60

24. The rate of interest is reduced from 6% to 4%. What would be the difference (in Taka) in the total amount of simple interest for 500 in 3 years?

(a) 20               (b) 30             (c) 40                (d) 50             (e) 60

Ans. (b) 30

25. What is the sale price of a product in Taka if it is bought for Taka 400 and sold at a loss of 20%?

(a) 320               (b) 340             (c) 360                (d) 300             (e) 280

Ans. (a) 320

26. The cost of the carriage and the horse is Taka 1500 and Taka 2000 respectively. If the cost of carriage increases by 5% and the cost of horse increases by 8%. The total cost of the carriage and the horse (in Taka) would be-

(a) 3725               (b) 3735             (c) 3825                (d) 3835             (e) 3845

Ans. (b) 3735 

27. What is the purchase price of an article if the profit by selling it for Tk 250 is 25%?

(a) 150               (b) 180             (c) 200                (d) 210             (e) 170

Ans. (c) 200

28. What was the original price of a pen (in Taka) if it is bought for Tk. 100 at 20% discount?

(a) 80               (b) 120             (c) 125                (d) 150             (e) 250

Ans. (c) 125

29. If 2x = y and 3y = 2,, the value of 9xy is-

(a) 14               (b) 13     18             (c) 21                (d) 28             (e) 2

Ans. (e) 2

30. If x + y = 9,y + z = 7 and z + x = 9. What is the average of x, y and z?

(a) {{11} \over 3}             (b) 13{{11} \over 2}        (c) {{22} \over 3}

(d) 11             (e) {{25} \over 6}

Ans. (e) {{25} \over 6}

31. If 5x - 3 = 2x + 9, the value of x is-

(a) 2.5               (b) 4             (c) 6                (d) 12.5             (e) 11

Ans. (b) 4 

32. If a car can drive 25 km on two liters of octane, how many liters will be needed for a trip of 150km?

(a) 12               (b) 3               (c) 6                (d) 7             (e) 10

Ans. (a) 12  

33. Find the value of (0.1 \times 0.01 \times 0.001) \div (0.2 \times 0.02 \times 0.002) -

(a) 0.14               (b) 18               (c) 21                (d) 28             (e) 0.125

Ans. (e) 0.125

34. The price of sugar increased by 10%. What % of consumption of sugar is to be reduced in order to keep the expenditure on sugar at the same level?

(a) 10               (b) 9               (c) 9.09                (d) 10.01             (e) 9.11

Ans. (c) 9.09

35. The producer sells a good to the wholesaler at a profit of 20% and the wholesaler sells it to the retailer at a profit of 10%. What is the original price of the good ( in Taka) if the retailer buys it for Tk. 244?

(a) 220              (b) 200               (c) 214                (d) 210             (e) 184.85

Ans. (e) 184.85