Bangladesh Krishi Bank Ltd.

21. A sum of Tk. 100 is divided among A, B and C. If A and B together receive Tk. 70, B and C together receive Tk. 50. Find the amount received by B.

(a)  Tk. 10              (b) Tk. 20             (c) Tk. 40                (d) Tk. 60

Ans.   (b) Tk. 20

22. If {{{x^4}} \over {{x^9}}} = {5^{ - 5}} then x is equal to –

(a)  5              (b) 4             (c) 9                (d) None of these

Ans. (a)  5 

23. How much more is {1 \over 2} of {2 \over 3} than {3 \over 4} of {1 \over 3}

(a)  {1 \over 4}                (b) {1 \over 3}

(c) {1 \over 12}               (d) {7 \over 12}

Ans. (c) {1 \over 12}

24. If p = {x^2} - 36/{x^2} - 49 and Q = x + 6/x + 7, then the value of P/Q is –

(a)  x - 6/x - 7                   (b) x - 6/x + 7

(c) x - 6/x  + 6                  (d) x + 6/x - 7

Ans. (a)  x - 6/x - 7

25. The average of 10 numbers is 7. What will be the new average if each of the numbers is multiplied by 8?

(a)  45              (b) 52             (c) 56                (d) 55

Ans. (c) 56 

26. A train runs at 45 km per hour. How far does it go in 6 seconds?

(a)  45m              (b) 60m             (c) 75m                (d) 80m

Ans. (c) 75m 

27. A machine part is packed in a box of size 5cm\,X\,4cm\,X\,2cm. The number of parts that can be packed in a carton of size 25cm\,X\,16cm\,X\,8cm\,is -

(a)  60              (b) 80             (c) 40                (d) 160

Ans. (b) 80 

28. A’s income is 50% less than B’s. By how much percent, B’s income is more than A’s?

(a)  33.33%              (b) 50%             (c) 75%                (d) 100%

Ans. (d) 100%

29. After scoring 85 runs in the {17^{th}} innings, a batsman’s average run increases by 3. What was his average before the {17^{th}}?

(a)  88 runs              (b) 82 runs             (c) 34 runs                (d) 37 runs

Ans. (c) 34 runs 

30. A train running at the speed of 25 m/s takes 10 seconds to pas a man running at the speed of 10 m/s in the opposite direction. find the length of the train.

(a)  150 meters              (b) 200 meters

(c) 250 meters                (d) 350 meters

Ans. (d) 350 meters

31. Find the area of a rectangle whose diagonal is 13 cm.

(a) 36\,c{m^2}              (b) 60\,c{m^2}

(c) 72\,c{m^2}               (d) 169\,c{m^2}

Ans. (b) 60\,c{m^2}

32. Students of a class stand in a queue. If Rajib is 19th in order from both ends, how many students are there in the queue?

(a)  20              (b) 37             (c) 38                (d) 39

Ans. (b) 37

33. {10^{30}} - {10^{29}} = ?

(a)  10                                   (b) {10^{28}}

(c) {10^{29}}               (d) 9 \times {10^{29}}

Ans. (d) 9 \times {10^{29}}

34. A 6 meter long pole casts 15 meter long shadow. Find the length of second pole if its shadow is 25 meter.

(a)  10 meter              (b) 12.5 meter

(c) 25 meter                (d) 62.5 meter

Ans. (a)  10 meter