Rajshahi Krishi Unnoyon Bank

36. A train which is I km long traveling at a speed of 60 km/hour enters a tunnel 1km of length. What time does the train take to come fully out of the tunnel?

(a) 1 min          (b) 2 min           (c) 30 min         (d) 60 min

Ans. (b) 2 min 

37. The average of 13 numbers is 68. If the average of the first 7 numbers is 63 and that of the last 7 numbers is 70, find the 7th number?

(a) 47          (b) 49           (c) 56         (d) 10

Ans. (a) 47

38. In a survey, 30% of the people surveyed owned a personal computer and 75% owned a cellular telephone. If 25% owned both a cellular telephone and a personal computer, then the percentage of the people who does not have either of the instrument?

(a) 40%          (b) 30%           (c) 25%         (d) 20%

Ans. (d) 20%

39. A student first reduced a number by 20 percent and then increased it again by 20 percent. If the difference between the tow new numbers was 8, then what is the original number?

(a) 40         (b) 50           (c) 75         (d) 100

Ans. (b) 50

40. Which one of the following is equal to \frac{1}{4} of 0.01 percent?

(a) 0.025        (b) 0.0025           (c) 0.00025         (d) 0.000025

Ans. (d) 0.000025

41. A truck driver must complete a 180-mile trip in 4 hours. If his average speed is 50 miles per hour for the first 3 hours, then how fast must be travel for the final hour?

(a) 25         (b) 35           (c) 40         (d) 30

Ans. (d) 30

42. Novera bought a ticket to a cricket match  for Tk. 25 and later sold the ticket to Nahid for Tk 75. What was the percent increase in the price of the ticket?

(a) 50%         (b) 100%           (c) 200%         (d) 300%

Ans. (c) 200%

43. 0.1 is how many times greater than 0.001?

(a) 1         (b) 10           (c) 100         (d) 1000

Ans. (c) 100

44. Find the value of [2 - 3 \times (2 - 3)^{-1}]^{-1}.

(a) \frac{1}{5}         (b) -\frac{1}{5}          (c) 5         (d) – 5

Ans. (a) \frac{1}{5}

45. The ratio of the angles of a triangle is 2 : 3 : 4. What is the largest angle in degrees?

(a) 30        (b) 60           (c) 80         (d) 90

Ans. (c) 80

46. In the figure ABCD is a square. If the length of the square is 10ft, then what will be the area of the triangle OCD?

(a) 12.5 sft        (b) 25 sft           (c) 37.22 sft         (d) Cannot be determined

Ans. (b) 25 sft

47. In a university, 80 percent of the students lived in hostel, and 60 percent of the hostel students are lucky to get a single room. If number of lucky students is 1200, then how many students were there in the university?

(a) 1800       (b) 2000           (c) 2400         (d) 2500

Ans. (d) 2500

48. In a mixture of 60 liters, the ratio of milk and water is 2 : 1. What amount of water must be added to make the ratio of milk and water is 1 : 2?

(a) 55 liters       (b) 60 liters           (c) 75 liters         (d) 80 liters

Ans. (b) 60 liters

49. Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?

(a) 648       (b) 1800           (c) 2700         (d) 10800

Ans. (b) 1800

50. If Tk. 4,500 was invested in a share when the price per share was Tk. 9 and Tk. 3,000 was invested in another share when the price per share was Tk. 10. What was the average price per share purchased?

(a) Tk. 9.20      (b) Tk. 9.625          (c) Tk. 9.4         (d) Tk. 9.375

Ans. (d) Tk. 9.375

51. The value of a machine is Tk. 6250. Its value decreases by 10% during the first year, 20% during second year and 30% during the third year. What will be the value of the machine after 3 years?

(a) 2650      (b) 3050           (c) 3150         (d)  3750

Ans. (c) 3150

52. A buzzer sounds every 15 minutes. If the buzzer sounded at 12.40, which of the following could be a time at which the buzzer sounded?

(a) 4.05          (b) 6.45           (c) 7.15         (d)  8.10

Ans. (d)  8.10

53. Son’s age is now one-third of father’s age. In twelve years form now son’s age will be one half of the father’s age. What is the son’s age in years now?

(a) 6            (b) 10           (c) 12         (d)  24

Ans. (c) 12

54. A project has 3 test cases. Three teams are formed to study the 3 different test cases. Mr. X is assigned to all three teams. Except for Mr. x, each member is assigned to exactly one team. If each team has exactly 6 members, then what is the exact number of members required?

(a) 16            (b) 12           (c) 14         (d)  15

Ans. (a) 16

55. If five students run a mile in 5 minutes, then how much time will 50 students take to run a mile?

(a) 50 min            (b) 5 min           (c) 10 min         (d)  250 min

Ans. (b) 5 min