Agrani Bank Ltd.

26. The average daily earnings of a man who makes Tk. 25 each of the first 9 days, Tk. 30 each of the next 10 days and Tk. 40 each of the last 11 days is Tk.

(a)  31. 67              (b) 32.17             (c) 32.67                (d) 31.17             (e) 32

Ans. (b) 32.17

27. A ship leaves port and sails 6 miles west. It then sails 6 miles south and then 6 miles wet again. Approximately how many miles is the ship from port?

(a)  9              (b) 11             (c) 13                (d) 15             (e) 17

Ans. (c) 13

28. How many squares will there be, if a rectangle of area 60 is cut into squares of side {1 \over 2}?

(a)  30              (b) 60             (c) 120                (d) 180             (e) 240

Ans. (e) 240

29. If each side of a square is doubled, the perimeter of the square is:

(a)  doubled              (b) multiplied by 3             (c) multiplied by 4

(d) halved                   (e) unchanged

Ans. (a)  doubled 

30. A worker can do a job in 4 hours and another  worker can do it in 2 hours. How many such works can they do together in 4 hours?

(a)  1              (b) 3             (c) 5                (d) 6             (e) 8

Ans. (b) 3

31. If two sides of a triangle are 5 and 6, then the third side can not be-

(a)  2              (b) 3             (c) 7                (d) 10             (e) 12

Ans. (e) 12

32. What percent of 200 is 0.001% of {2^2} \times {5^3}?

(a)  0.0025              (b) 0.025             (c) 0.0145

(d) 0.0005               (e) 0.2500

Ans. (a)  0.0025

33. The ratio of the number of boys to that of the girls in a class is 5 : 7. When 24 more boys enter, the ratio is reversed. How many girls are in the  class?

(a)  25              (b) 35             (c) 32                (d) 26             (e) 42

Ans. (b) 35 

34. The sum of 3 consecutive multiples of 3 is 90. What is the largest of these numbers?

(a)  33              (b) 27             (c) 36                (d) 39             (e) 45

Ans. (a)  33

35. Two-thirds of the members of a committee are women, one-fourth of the male members of the committee are married. If there are 9 bachelors in the committee, how many members are there altogether?

(a)  28              (b) 32             (c) 30                (d) 36             (e) 39

Ans. (d) 36