Bangladesh Krishi Bank Ltd.

21. {99^2} - {96^2} = ?

(a) 195        (b)  390        (c) 585              (d) 780

Ans. (c) 585

22. If a : b = 3 : 4 and b : c = b : 7, then a : b : c = ?

(a) 9 : 12 : 14       (b)  6 : 8 : 21        (c) 3 : 6 : 7             (d) 3 : 4 : 7

Ans. (a) 9 : 12 : 14

23. It the length of a rectangle is 8 cm and its diagonal is 10 cm, find its area.

(a) 64\,c{m^2}            (b)  40\,c{m^2}

(c) 48\,c{m^2}             (d) 80\,c{m^2}

Ans. (c) 48\,c{m^2} 

24. Area of a square filed is 484 square meter, find its perimeter.

(a) 88 meter        (b) 84 meter        (c) 81 meter             (d) 108 meter

Ans. (a) 88 meter

25. A number when increased by 25% gives 80. The number is –

(a) 80        (b)  64        (c) 96              (d) 100

Ans. (b)  64

26. The ratio of boys and girls in a class is 3 : 2. If 10% of boys and 15% of girls failed in an examination, the percentage of passed students is:

(a) 75%        (b)  80%       (c) 88%              (d) 87.5%

Ans. (c) 88%  

27. The sum of two numbers is twice the difference between them. If the smaller number is 20, find the bigger number.

(a) 5        (b)  40       (c) 60              (d) 80

Ans. (c) 60 

28. Find the number which does not match with the series. 1, 5, 11, 19, 29, 55

(a) 29        (b)  55       (c) 11              (d) 5

Ans. (b)  55

29. A man spends 3/5 of his income and still saves Tk. 600. His income is-

(a) Tk. 240        (b) Tk. 360       (c) Tk. 1000              (d) Tk. 1500

Ans. (d) Tk. 1500

30. The average age of 4 brothers is 6 years. If the age of their father is included, the average is increased by 5 years. Find the age of the father.

(a) 24 years        (b)  31 years       (c) 35 years              (d) 38 years

Ans.   (b)  31 years

31. Tk. 700 is divided between A and B in the ratio of 3 : 4. Find A’s share.

(a) Tk. 300        (b) Tk. 350       (c) Tk. 400              (d) Tk. 450

Ans. (a) Tk. 300

32. 5 years ago, A was 10 years younger than B. What will be the difference between their ages after 2 years from now?

(a) 3 years        (b)  8  years       (c) 10 years              (d) 15 years

Ans. (c) 10 years

33. 25% of 75% of 80 = ?

(a) 15        (b) 20       (c) 60              (d) 80

Ans. (a) 15

34. The salary of an employee is first decreased by 10% and then is increased by 25%. Find percent increase in his salary from the original salary.

(a) 11%        (b) 10%       (c) 12.5%              (d) 13%

Ans. (c) 12.5%