Rajshahi Krishi Unnoyon Bank

Recruitment Test for Officer-2011

41. How many prime numbers are there between 90 and 100?

(a) 2             (b) 1           (c) 3         (d) Nill

Ans. (b) 1

42. Find the greatest number-

(a) 0.3             (b) \sqrt{0.3}           (c) \frac{1}{3}         (d) \frac{2}{5}

Ans. (b) \sqrt{0.3} 

43. If (x - y)^{2} = 12 and xy = 1, then what is the value of (x^{2} + y^{2})?

(a) 12            (b) 14           (c) 17         (d) 18

Ans. (b) 14

44. Rahim is 12 years old. He is three times older than Karim. What will be the age of Rahim when he is two times older than Karim?

(a) 15 years            (b) 16 years           (c) 17 years         (d) 18 years

Ans. (b) 16 years

45. Which one is the complementary angle of 90^{0}?

(a) 0^{0}           (b) 180^{0}          (c) 270^{0}        (d) 90^{0}

Ans. (a) 0^{0}  

46. What is the sum of the number from 1 to 99?

(a) 4950            (b) 4650          (c) 4750         (d) 4850

Ans. (a) 4950

47. Eight telephone poles are each 15 feet apart. What is the distance, in feet from the first to the last pole?

(a) 60            (b) 84           (c) 105         (d) 120

Ans. (c) 105

48. If x = – 1, which of the following is the largest?

(a) 2x            (b) x           (c) x^{3}         (d) x^{2}

Ans. (d) x^{2}

49. A father’s age was 5 times his son’s age 5 years ago and will be 3 times son’s age after 2 years. The ratio of their present ages is –

(a) 5 : 2            (b) 5 : 3           (c) 10 : 3         (d) 11 : 5

Ans. (c) 10 : 3 

50. Two whole numbers whose sum is 64, cannot be in the ratio:

(a) 5 : 3            (b) 7 : 1           (c) 3 : 4         (d) 9 : 7

Ans. (c) 3 : 4 

51. If 10 ships require 10 tanks of oil in 10 days. How long is 1 tank of oil enough for a ship?

(a) 1 day           (b) 5 days           (c) 10 days         (d) 25 days

Ans. (c) 10 days

52. If     n     is integer, then which of the following must be even?

(a) n – 1           (b) n + 1           (c) 3n + 1         (d) 2n + 2

Ans. (d) 2n + 2

53. If A’s salary is 30% more than B’s, then how much percent is B’s salary less than A’s?

(a) 30            (b) 25           (c) 23\frac{1}{13}         (d) 33\frac{1}{3}

Ans. (c) 23\frac{1}{13}

54. 1 + 2 + 3 + ……………… + 50 = ?

(a) 1200           (b) 1275           (c) 1225         (d) 1250

Ans. (b) 1275

55. In an examination 85% examinees passed in English. If total 75 examinees failed in English, then what is the total number of examinees?

(a) 375          (b) 500           (c) 775         (d) 600

Ans. (b) 500