Rupali Bank Ltd.

Recruitment Test for Officer-2010

01. A person can travel from Dhaka to Faridpur in 5 different ways and then come back in any of these ways. How many different routes are possible for him to go to Faridpur and come back?

(a) 10        (b) 9           (c) 25         (d) 20       (e) 16

Ans. (c) 25

02. A product is sold at a discount by 8%. By how much % (approximately) the original price was higher than the discounted price?

(a) 8       (b) 8.3           (c) 8.5         (d) 8.7       (e) 8.9

Ans. (d) 8.7

03. Tk 206 is divided among x, y and z in such a way that y gets Tk 6 more than x and z gets twice the amount got by x, What amount (in Tk) is received by y?

(a) 48        (b) 52           (c) 56         (d) 36       (e) 62

Ans. (c) 56 

04. A figure was reached by first multiplying a number by 4 and then dividing the product by 100. The figure can be obtained by dividing the original number by

(a) 0.04       (b) 0.25          (c) 0.40         (d) 2.5       (e) 25

Ans. (e) 25

05. One-half of a pole is deep into the soil under water, one-third of it is above the soil under water and 2 metes of it are above the water level. What is the total length of the pole (in meters)?

(a) 8        (b) 10           (c) 12         (d) 14       (e) 16

Ans. (c) 12

06. If 10% deposit paid towards the purchase of a certain product is Tk. 1000, how much more in taka remains to be paid?

(a) 880        (b) 990           (c) 1100         (d) 900       (e) 870

Ans. (d) 900

07. Son’s age  is one-third of father’s age. In 12 years from now son’s age will be one-half of the father’s age. What is the age of the son at present?

(a) 6        (b) 10           (c) 24         (d) 12       (e) 28

Ans. (d) 12 

08. Pipe a can fill up a tank in 40 minutes and pipe B can fill up the same tank in 30 minutes, how many minutes will it take for the two pipes together to fill up the tank?

(a) 10        (b) 15           (c) 17\frac{1}{2}

(d) 18\frac{4}{7}         (e) 24

Ans. (c) 17\frac{1}{2} 

09. Rahim takes 20 minutes to inspect a car. Karim needs only 18 minutes to do the same. If they both start inspecting cars at 8 a.m. what would be the first time when they will finish inspecting a car at the same time?

(a) 10am       (b) 11am           (c) 12am         (d) 1pm       (e) 2pm

Ans. (b) 11am

10. A  person needs 5 boards, each 3 feet 8 inches long but wood is not sold in fraction of a feet. What is the minimum length of wood, in feet, he must buy?

(a) 20        (b) 18           (c) 19         (d) 17       (e) 15

Ans. (c) 19

11. An amount in first discounted by 20% and then discounted again by 12.5%. What is the single discount in %?

(a) 20        (b) 30           (c) 28         (d) 25       (e) 26

Ans. (b) 30

12. What would be the next number in the series: 5 + 11 + 19 + 29 + …………?

(a) 35        (b) 41           (c) 61          (d) 37       (e) 51

Ans. (b) 41

13. The rainfall in January and February was 2.5 inches and 4.0 inches respectively. What was the % increase in rainfall in February?

(a) 35       (b) 45           (c) 60          (d) 40       (e) 50

Ans.  (c) 60 

14. The average of x and y is 40 and that of y and z is 35. What is the value of x – z?

(a) 5       (b) 30           (c) 20          (d) 25       (e) 10

Ans. (e) 10

15. If 40% of all women are voters and 52% of populations are women, what % of eh population are women voters?

(a) 19.2       (b) 20.8           (c) 26.4          (d) 40       (e) 42

Ans. (b) 20.8