Agrani Bank Ltd.

16. One-half of the employees of a company earns over Tk. 18000 per month. One-third the reminder earns between Tk. 15000 and Tk. 18000. What part of the staff earns below Tk. 15000?

(a)  one-sixth              (b) two-thirds             (c) 50%

(d) 10%                           (e) one-third

Ans. (e) one-third

17. If a car drive 25 km on two litters of octane, how many litters will be needed for a trip of 150 km?

(a)  12              (b) 3             (c) 6                (d) 7             (e) 10

Ans. (a)  12

18. Rahim is now 10 years younger than Karim. If in 5 years Karim becomes twice as old as Rahim, how old will Rahim be in 3 years?

(a)  8              (b) 6             (c) 14                (d) 18             (e) 11

Ans. (a)  8

19. Find the value of (0.1 \times 0.01 \times 0.001) \div (0.2 \times 0.02 \times 0.002)

(a)  14              (b) 18             (c) 21                (d) 28             (e) 27

Ans. ?

20. If x = 5y = 16 and x =  - 3, then the value of y is –

(a)  – 24              (b) – 8             (c) -2                 (d) 2             (e) 8

Ans. ?

21. The producer sells a good to the wholesaler at a profit of 20% and the wholesaler sells it to the retailer at a profit of 10%. What is the original price of the good (in Taka) if the retailer buys it for Tk. 244?

(a)  220              (b) 200             (c) 214                (d) 210             (e) 230

Ans. ?

22. The length of a rectangular floor is one and a half times its breadth. What is the perimeter of the floor (in meters) if its area is 216 sq. meters:

(a)  40              (b) 50             (c) 60                (d) 44             (e) 66

Ans. (c) 60

23. Three are 900 students in a school. 4% of them left the school and 50% of the remaining are girls. How many girls remained in the school?

(a)  432              (b) 450             (c) 464                (d) 448             (e) 452

Ans. (a)  432

24. 68% of the candidates in a recruitment test have passed the written part of it. The number is 14 less than what would have been in case 75% would have passed. What was the number of candidates appeared?

(a)  150              (b) 189             (c) 136                (d) 145             (e) 200

Ans. (e) 200

25. The price of sugar increased by 10%. What % of consumption of sugar is to be reduce in order to keep the expenditure on sugar at the same level?

(a)  10              (b) 9             (c) 9.09                (d) 10.01             (e) 9.11

Ans. (c) 9.09

26. If Tk. 4500 was invested in a share when the price per share was Tk. 90 and Tk. 30,000 was invested when the price per share was Tk. 60, what was the average price per share purchased?

(a)  Tk. 80              (b) Tk. 65             (c) Tk. 90

(d) Tk. 75               (e) Tk. 85

Ans. ?

27. An emergency vehicle travels 10 miles at a speed of 50 miles per hour. How fast must the vehicle travel on the return trip if the round trip travel time is 20 minutes?

(a)  55 mph              (b) 60 mph             (c) 65 mph

(d) 70 mph               (e) 75 mph

Ans. (e) 75 mph

28. If the cost of x litters unleaded CNG priced at Tk. 1.24 per litter is equal to the cost of x + 2 litters of regular CNG priced at Tk. 1.16 per litter, then the value of x is

(a)  29              (b) 24             (c) 16.6                (d) 14.5             (e) 12

Ans. (a)  29 

29. Which one of the following is the largest?

(a)  {1 \over 2}                            (b) {7 \over {15}}

(c) {{49} \over {100}}               (d) {{126} \over {250}}

(e) {{1999} \over {4000}}

Ans. (d) {{126} \over {250}} 

30. If the product of 20% of 85 and 40% of 45 is divided by 4, the result would be –

(a)  76.5              (b) 77             (c) 76.3                (d) 75.3             (e) 67.5

Ans. (a)  76.5  

31. The price of a loaf of bread was increased by 20%. How many loaves can be purchased now by the amount of money used to buy 300 loaves at the earlier price?

(a) 240              (b) 250             (c) 280                (d) 320             (e) 360

Ans. (b) 250

32. There were twice as many girls as boys in a class, if 30% of the girls and 45% of the boys have already handed over their reports, what percent of the students have not yet done so?

(a) 25              (b) 35             (c) 50                (d) 65             (e) 75

Ans. (d) 65

33. If the average of 5, 6, 7 and w is 8, the value of w is –

(a) 8              (b) 20             (c) 14                (d) 16             (e) 24

Ans. (c) 14

34. An empty swimming pool with a capacity of 5760 gallons is filled at the rate of 12 gallons per minute, how many hours would it take to fill the pool to the capacity?

(a) 8              (b) 20             (c) 96                (d) 480             (e) 470

Ans. (a) 8

35. If Mamun were twice as old as he is now, he would be 401 years older than Jamal. If Jamal is 10 years younger than Mamun, how old is Mamun?

(a) 20              (b) 30             (c) 40                (d) 50             (e) 10

Ans. (b) 30