Janata Bank Ltd.

01. Four fifth of a number is 10 more than tow third of the number. The number is –

(a) 55           (b) 65             (c) 75         (d) 80      (e) None of these

Ans. (c) 75  

02. A jar contains white, red and green marbles in the ratios 2 : 3 : 5. Six more green marbles are added to the jars, then the ratio becomes 2 : 3 : 7. How many white marbles are there in the jar?

(a) 5           (b) 6             (c) 9         (d) 10      (e) None of these

Ans. (b) 6

03. Babu can paint a house three times faster than Ali can paint. If, working together, it takes Ali and Babu 24 hours to paint the house, then how many hours will it take Babu to paint the house alone?

(a) 24           (b) 38             (c) 30         (d) 32      (e) None of these

Ans. (d) 32

04. If x = 3(2y - x), then what is the value of y in terms of x?

(a) {2 \over 3}           (b) {3 \over 2}             (c) {1 \over 2}

(d) {3 \over 4}           (e) None of these

Ans. (a) {2 \over 3}

05. If x and y are integers and (xy + x) is odd, which of the following must be even?

(a) x + y           (b) xy - x             (c) x        (d) y      (e) None of these

(d) y

06. The sum of the digits of a two-digit number is 8. If the digits are reversed the number is decreased by 54. What is the number?

(a) 71           (b) 80             (c) 62         (d) 53      (e) None of these

Ans. (a) 71 

07. If the perimeter of a certain rectangle is 76 meter and its area is 360 sq. meter, then what is the length of its shortest side?

(a) 10           (b) 15             (c) 18         (d) 20      (e) None of these

Ans. (c) 18

08. The average of 5 consecutive integers starting with m as the first integer is n. Then n = ?

(a) 5m           (b) 2.5m             (c) m + 5

(d) m + 2      (e) None of these

Ans. (d) m + 2 

09. Twenty workers can pack 480 articles in 6 hours. How many articles can be packed by 25 workers in 4 hours?

(a) 256           (b) 576             (c) 900         (d) 400      (e) None of these

Ans. (d) 400

10. If a, b and c are 3 consecutive integers and a > b> c, which of the following has the maximum value?

(a) a + (b/c)         (b) b + (c/a)             (c) c + (b/a)

(d) c + (a/b)          (e) a + (c/b)

Ans. (a) a + (b/c) 

11. If the price of sugar increases by 25% and Aftab intends to spend only 15% more on sugar, by how much should he reduce the quantity of sugar that he buys?

(a) 10%           (b) 40%             (c) 8%         (d) 37.5      (e) None of these

Ans. (c) 8%

12. A group of 10 people plan to contribute equally to pay for a friend’s gift that costs x Taka. If n additional people want to contribute to pay for the gift, the required contribution per person will be reduced by how many Takes?

(a) (10x - nx)/10n           (b) xn/(10n + 100)             (c) (10x + xn)/x

(d) (x - n)/10                      (e) None of these

Ans. (b) xn/(10n + 100) 

13. The price of a pen is 25% more than the price of a book. The price of a pen holder is 50% more than the price of the book. How much is the price of the pen holder more than the price of the pen?

(a) 20%           (b) 25%             (c) 50%         (d) 37.5%      (e) None of these

Ans. (a) 20%  

14. If 20% of a number is 3 then of 30% the number is

a) 8                  b) 6                    c)7                d) 8            e) None of these

Ans. e) None of these

15. Rehan travels to his office from his residence at a speed of 10 km/hour and returns at the rate of 15 km/hour. What is the average speed during the entire journey?

(a) 12.5              (b) 12             (c) 14         (d) 13      (e) None of these

Ans. (b) 12

16. In a season, a football team has won 30n games out of 50 played. It has 46 more games to play. How many of these must the team win to make its record of 75% wins in the season?

(a) 42              (b) 40             (c) 24         (d) 45      (e) None of these

Ans. (a) 42

17. An instrument store gives a 10% discount to all students off the original cost of an instrument. During a school sale an additional 15% is taken off the discounted price. Mintu, a student, purchases a flute for Tk. 306. How much was its original cost?

(a) Tk. 325             (b) Tk. 375             (c) Tk. 400

(d) Tk. 408             (e) None of these

Ans. (c) Tk. 400  

18. The current ratio of boys to girls at a certain school is 2 to 5. If 12 additional boys were added to the school, the new ratio of boys to girls would be 4 to 9. How many boys do currently attend the school?

(a) 27              (b) 54             (c) 72         (d) 135      (e) None of these

Ans. (e) None of these

19. If x is an integer and k k = (x - 1)(x + 2) - (x - 1)(x - 2), then which of the following must be true?

(a) k is odd only when x id odd.              (b) k is odd only when x is even

(c) k is even only when x is even

(d) k is even only when x is odd      (e) None of these

Ans. (e) None of these

20. If (0.063 \times {10^w})/(0.0007 \times {10^k}) = 9 \times {10^5}, then w - k = ?

(a) 4              (b) 5             (c) 6         (d) 7      (e) None of these

Ans. (a) 4   

21. If x and y are integers and 2x - y = 11, then 4x + y CANNOT be

(a) – 5              (b) 1             (c) 13         (d) 17      (e) 55

Ans. (d) 17

22. If the average of x and y is 40, and the average of y and z is 35, then x – z = ?

(a) 5              (b) 10             (c) 20         (d) 25      (e) None of these

Ans. (b) 10

23. {2^x} + {2^x} + {2^x} + {2^x} = ?

(a) {24^x}             (b) {8^x}             (c) {2^{x + 2}}

(d) 4{x^4}            (e) None of these

Ans. (c) {2^{x + 2}} 

24. A car costs Tk. 10 Lacs when it is brand new. At the end of each year it is wort {4 \over 5} of what is was at the beginning of the year. What is the car’s worth (in Lac Tk.) when it is 3 yeas old?

(a) 6.4              (b) 5.12             (c) 4.64         (d) 3.6      (e) None of these

Ans. (b) 5.12  

25. If x + y > 7 and x - y > 5 then which of the following must be true?

(a) x > 3             (b) x > 4             (c) x > 6

(d) x > 7             (e) None of these

Ans. (c) x > 6  

26. Mr. Alamgir is 5 times as old as his son Babul. After four years the sum of their ages will be 50 years. How old is Babul now?

(a) 7              (b) 8             (c) 9         (d) 10      (e) None of these

Ans. (a) 7

27. Apples are bought at the rate of 8 per 100 Taka and sold t the rate of 5 per 100 Taka. What is the gain or loss in this process?

(a) 82.5%              (b) 75%             (c) 72%         (d) 64%      (e) None of these

Ans. (e) None of these

28. If x < y,\,y < z and z > w, which of the following statements is always true?

(a) x > w             (b) x < z             (c) y = w

(d) y > w             (e) None of these

Ans. (b) x < z

29. If x and y are both odd numbers, which of the following numbers must be an even number?

(a)   x + 2y                   (b) 2x + y             (c) xy

(d) (x - 1)\,(y - 1)      (e) None of these

Ans. (d) (x - 1)\,(y - 1)

30. What percent of 15 is 15 percent of 1?

(a) 1%              (b) 10%             (c) 2.5%         (d) 0.25%      (e) None of these

Ans.