Rupali Bank recruitment exam

26. The average of 7 consecutive number is 20. The largest of these number is:

(a) 20          (b) 22           (c) 23         (d) 24

Ans:  (c) 23  

27. At what rate of compound interest rate per annum will a sum of Tk. 1200 become Tk. 1348.32 in 2 years?

(a) 6%      (b) 6.5%        (c) 7%         (d) 7.5%

Ans: (a) 6% 

28. A, B and C can complete a piece of work in 24, 6 and 12 days respectively. Working together, they will complete the same work in:

(a) \frac{1}{24} days          (b) \frac{7}{24} days

(c) 3\frac{3}{7} days            (d) 4 days

Ans: 3\frac{3}{7} days

29. If selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent.

(a) 66          (b) 100           (c) 105         (d) 120

Ans:  (b) 100 

30. IN how many ways can the letters of the word ‘LEADER’ be arranged?

(a) 72         (b) 144           (c) 360         (d) 720

Ans: (c) 360

31. A is tow years older than b who is twice as old as C. If the total of the ages of A, Band C be 27, then how old is B?

(a) 7         (b) 8        (c) 9         (d) 10

Ans: (d) 10

32. The speed of a boat in still water is 10 km/hr. If it can travel 26 km downstream and 14 km upstream in the same time, the speed of the stream is:

(a) 2 km/hr.        (b) 2.5  km/hr.       (c) 3 km/hr.         (d) 4 km/hr.

Ans: (c) 3 km/hr.

33. In a 500m race, the ratio of the speeds of two contestants A and B is 3 : 4 A has a start of 140m. Then, A wins by:

(a) 60m         (b) 40m        (c) 20m         (d) 10m

Ans: (c) 20m

34. If 5 men and 9 women can do a piece of work in 19 days, then in how many days will 3 men and 6 women do the same work?

(a) 12         (b) 15       (c) 18         (d) 21

Ans:  (b) 15

35. The least number of 4 digits which is a perfect square, is:

(a) 1000         (b) 1016       (c) 1024         (d) 1036

Ans:  (c) 1024

36. A sum of money amounts of Tk. 9800 after 5 years and Tk. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is:

(a) 5%      (b) 8 %        (c) 12 %         (d) 15%

Ans:  (c) 12 % 

37. A pump can fill a tank with water in 21 hours. Because of a leak, it took 2\frac{1}{3} hours to fill tank. The leak can drain all water of the tank in:

(a) 4\frac{1}{3}hrs.         (b) 7 hrs     (c) 8 hrs.         (d) 14 hrs

Ans: (d) 14 hrs

38. When the numerator of a fraction increases by 4, the fraction increases by \frac{2}{3}. The denominator of the fraction is:

(a) 2         (b) 3       (c) 4        (d) 6

Ans:  (d) 6

39. x and Y invested in a business. They earned some profit which they divided in the ratio of 2 : 3. If X invested Tk. 40,000 the amount invested by Y is:

(a) Tk. 45,000         (b) Tk. 50,000       (c) Tk. 60,000        (d) Tk. 80,000

Ans:  (c) Tk. 60,000

40. A certain amount is distributed among A, B and C. A gets \frac{3}{10} and B gets \frac{1}{4} of the whole amount. If C gets Tk. 81, then B gets

(a) Tk. 30         (b) Tk. 32       (c) Tk. 36        (d) Tk. 40

Ans: 45

41. A student multiplied a number by \frac{5}{3} instead of \frac{3}{5}. What is the percentage of error in the calculation?

(a) 34%      (b) 44 %        (c) 54 %         (d) 64%

Ans: (d) 64%

42. If 35% of a number is 12 less than 50% of that number, then the number is:

(a) 40         (b) 50       (c) 60        (d) 80

Ans:  (d) 80

43. The area of a rectangle is 460 square metres. If the length is 15% more than the breadth, what is the breadth of rectangular field?

(a) 15 metres         (b) 26 metres      (c) 34.5 metres       (d) None of these

Ans:  (d) None of these

44. The sum of two positive integers multiplied by the bigger number is 204, and their difference multiplied by the smaller number is 35. The numbers are:

(a) 12,  5         (b) 13,  4       (c) 14, 3        (d) 24, 10

Ans: (a) 12,  5

45. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 4.20 is:

(a) 0^{0}       (b) 10^{0}      (c) 5^{0}      (d) 20^{0}

Ans: (b) 10^{0}

46. A person travels from P to Q at a speed of 40 kmph and returns by increasing his speed by 50%. What is the average speed for both the trips?

(a) 36 kmph         (b) 45 kmph      (c) 48 kmph        (d) 50  kmph

Ans: (c) 48 kmph

47. The market value of a 10.5% stock, in which an income of Tk. 756 is derived by investing Tk. 900, brokerage being \frac{1}{4}%, is:

(a) Tk. 108.25        (b) Tk. 112.20       (c) Tk. 124.75       (d) Tk. 125.25

Ans:  (c) Tk. 124.75 

48. A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hour. In what time will it pass a bridge 140m long?

(a) 40  seconds       (b) 42 seconds       (c) 45 seconds       (d) 48 seconds

Ans: (a) 40  seconds

49. The ratio of three numbers is 3 : 4: 5 and the sum of their squares is 1250. The sum of the numbers is:

(a) 30        (b) 50       (c) 60        (d) 90

Ans: (c) 60

50. If one-third of one-fourth of a number is 15, then three-tenth of that number is:

(a) 35        (b) 36       (c) 45        (d) 54

Ans: (d) 54