Janata Bank Ltd.

76. Find the average of all whole numbers between 1 and 100 that end in 3.

(a) 44           (b) 45             (c) 46         (d) 47      (e) None of these

Ans. (e) None of these

77. If {x^2} + 4x + 13 = 1 + {x^2}, then find out the value of {x^2}?

(a) 9           (b) 0             (c) 4         (d) 7      (e) None of these

Ans. (a) 9

78. If 5 students run a mile in 5 minutes, how much time will 50 students take to run a mile?

(a) 0.1 minute           (b) 5 minutes             (c) 10 minutes

(d) 250 minutes      (e) None of these

Ans. (b) 5 minutes

79. What is the number of integers between 101 and 199 which exactly divisible by 5 or 7?

(a) 31           (b) 30             (c) 32         (d) 35      (e) None of these

Ans. (b) 30 

80. One third the sum of 13 and a certain number is the same as one more than twice the number. Find out the number.

(a) 6           (b) 2             (c) 5         (d) 3      (e) None of these

Ans. (b) 2 

81. Taxi fare is charged at Tk 15 per mile plus Tk. 150 for trip. If the total fare by taxi is Tk. 600, then what is the distance covered in miles by the trip?

(a) 30           (b) 32             (c) 20         (d) 25      (e) None of these

Ans. (a) 30

82. In a sugar-water solution, the ratio of water to sugar is 8 : 3. If you add 2 kgs of sugar, the ratio becomes 2 : 12. What was the amount of sugar in the original solution?

(a) 4.5           (b) 5             (c) 4         (d) 6      (e) None of these

Ans. (d) 6 

83. If x + y = 6,\,y + z = 4 and z - x = 2, then 2y - z - x?

(a) 0           (b) 2             (c) 8         (d) 6      (e) None of these

Ans. (d) 6

84. A pen was sold at 15% loss. If the selling price was Tk. 8 more, then the seller could have made a profit 10%. What was the purchase price of pen?

(a) 45           (b) 32             (c) 36         (d) 30      (e) None of these

Ans. (b) 32 

85. Describe the following sequence in mathematical terms: 144, 72, 36, 18, 9.

(a) Descending arithmetic sequence

(b) Ascending arithmetic sequence

(c) Descending geometric sequence

(d) Ascending geometric sequence

(e) None of these

Ans. (c) Descending geometric sequence

86. The average of four consecutive odd positive integers is always.

(a) an odd number           (b) divisible by 4             (c) an even number

(d) both 9b) and (c)          (e) None of these

Ans. (d) both (b) and (c)  

87. You can now buy 5 more Mangoes with Tk. 75 due to reduction in price by 20 percent. Calculate the current price of one dozen of Mangoes.

(a) 24          (b) 30             (c) 36         (d) 32      (e) None of these

Ans. (c) 36

88. If A and B are positive and A > B, which of the following is true?

(a) 5 – A > 6 – B          (b) – B/A > – A/B             (c) 6 – A > 6 – B

(d) 1/A > 1/B             (e) None of these

Ans. (b) – B/A > – A/B  

89. Mr. Karim deposited Tk. 800 in a Bank a 15% annual compound interest rate. At the end of the second year, the total amount including the interest will be:

(a) 850          (b) 900             (c) 1025         (d) 1058      (e) None of these

Ans. (d) 1058

90. In redesigning a cold storage, the length is increased by 30%, the breadth is increased by 50% and the height is reduced by 20%. What is the net increase in the volume of the redesigned cold storage compared to the previous design?

(a) 50%          (b) 56%             (c) 60%         (d) 40%      (e) None of these

Ans. (b) 56%

91. If the sum of the 3 consecutive integers is 240, then the sum of the two larger integers is:

(a) 79          (b) 159             (c) 169        (d) 161      (e) None of these

Ans. (a) 79

92. If n and p are both odd numbers, which of the following must be an even number?

(a) np + 2         (b) n + p             (c) n + p + 1

(d) np                 (e) None of these

Ans. (b) n + p

93. Sum of the two numbers is 21 and their difference is 7. What is the half of the greater number?

(a) 7          (b) 6             (c) 9         (d) 12      (e) None of these

Ans. (a) 7

94. What fraction of an hour elapses between 11 : 40 p.m. and 12.20 a.m.?

(a) {2 \over 3}         (b) {1 \over 2}             (c) {4 \over 5}

(d) {1 \over 6}         (e) None of these

Ans. (a) {2 \over 3} 

95. If the following series continues to follow the same patern, what will be the next number: 2, 6, 3, 9, 6 ………………….?

(a) 3          (b) 6             (c) 18         (d) 14      (e) None of these

Ans. (c) 18

96. What percent of 25 is 0.20?

(a) 8          (b) 80             (c) 0.8         (d) 0.08      (e) None of these

Ans. (c) 0.8

97. A car wash centre washes 10 cars in half an hour. At this rate how many cars can it wash in 4 hours?

(a) 60          (b) 20             (c) 96         (d) 80      (e) None of these

Ans. (d) 80

98. Pick the odd one out – 331, 482, 551, 263, 383, 242, 111

(a) 263          (b) 383            (c) 242         (d) 111      (e) None of these

Ans. (b) 383 

99. Per day wage rate of workers is reduced 50% due to economic slowdown. After one year, the wage rate is increased by 60%. If the per day wage rate before the decrease was Tk. 100, then what is the per day wage rate now?

(a) 90          (b) 100             (c) 60         (d) 80      (e) None of these

Ans. (d) 80

100. Out of total profit, A gets 40%, B 25%, C 20% D 10% and E 5%. What percentage of A’s profit is that of B?

(a) 150%          (b) 160%             (c) 400%

(d) 200%          (e) None of these

Ans. (b) 160%