Janata Bank Ltd.

Recruitment Test for Executive Officer-2012

51. If 2x – y = 4 then 6x – 3y = ?

(a) 15           (b) 10             (c) 18         (d) 12      (e) None of them

Ans. (d) 12 

52. If x = y = 2z and xyz = 256 then what is the value of x?

(a) 12           (b) 8             (c) 16         (d) 6      (e) None of them

Ans. (b) 8

53. \left( {{1 \over {10}}} \right)\,{1 \over {10}}\,18\, - \,\left( {{1 \over {10}}} \right)\,20\, = ?

(a) {{99} \over {120}}         (b) {{99} \over {10}}

(c) 0.9                      (d) 10                    (e) None of them

Ans. (e) None of them

54.Pipe A can fill a tank in 20 minutes and Pipe B in 30 minutes and Pipe C can empty the same in 40 minutes. If all of them work together, find the time taken to fill the tank.

(a) 17{1 \over 7}           (b) 20 minutes

(c) 8 minutes                         (d) 3 minutes      (e) None of them

Ans. (a) 17{1 \over 7}

55. the length of a rectangle is increased by 25%. What percentage should the with be decreased to that the area of the rectangle remains unchanged?

(a) 30%          (b) 25%             (c) 20%         (d) 25%          (e) None of them

Ans. (c) 20%

56. Point A is 10 miles West of Point B. Point B is 30 miles North of Point C. Point C is 20 miles East of Point D. What is the distance between points A and D?

(a) 10\sqrt {10}         (b) 8\sqrt {10}             (c) 7\sqrt {10}

(d) 9\sqrt {10}          (e) None of them

Ans. (a) 10\sqrt {10} 

57. A goat is tied to one corner of a square plot of side 12 m by a rope 7m long. Find the area if can graze?

(a) 19.25 sq.m          (b) 155 sq.m             (c) 144 sq.m

(d) 38.48 sq.m          (e) None of them

Ans. (d) 38.48 sq.m

58. Mr. Ali decided to walk down the escalator of a tube station. He found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach to bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18 seconds to get to the bottom. If the time is measured form the moment the top step begins to descend to the time the steps off the last step at the bottom, find out the height of the stair way in steps?

(a) 23 steps          (b) 16 steps             (c) 46 steps

(d) 26 steps         (e) None of them

Ans. (c) 46 steps

59. The average age of 10 members of a committee is the same as it was 4 years ago, because an old member has been replaced by a young member. Find how much younger is the new member?

(a) 30 years          (b) 20 years             (c) 40 years

(d) 60 years         (e) None of them

Ans. (c) 40 years 

60. The product of two number x and y is twice the sum  of the numbers. What is the sum of the reciprocals of x and y?

(a) {2 \over 3}         (b) {3 \over 4}             (c) {3 \over 7}

(d) {1 \over 2}        (e) None of them

Ans. (d) {1 \over 2}

61. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

(a) 6.25        (b) 6.5             (c) 6.75       (d) 7        (e) None of them

Ans. (a) 6.25

62. In order to obtain and income of Tk. 650 form 10% stock at Tk. 96, one must make an investment of:

(a) Tk. 3100       (b) Tk. 6240             (c) Tk. 6500

(d) Tk. 9600        (e) None of them

Ans. (c) Tk. 6500  

63. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmp and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

(a) 10       (b) 9             (c) 12       (d) 20        (e) None of them

Ans. (a) 10

64. Train can travel 50% faster than a car. Both start form point A at the same time and reach point B 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is:

(a) 100 kmph      (b) 110 kmph             (c) 120 kmph

(d) 130 kmph        (e) None of them

Ans. (c) 120 kmph  

65. Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?

(a) 648       (b) 10800             (c) 2700       (d) 1800        (e) None of them

Ans. (d) 1800

66. A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A’s share is Tk. 855, the total profit is:

(a) Tk. 1500       (b) Tk. 1425            (c) Tk. 1537

(d) Tk. 1576        (e) None of them

Ans. (a) Tk. 1500 

67. Three partners shared the profit in a business in the ratio 5 : 7 : 7. They had partnership for 14 months, 8 months and 7 months respectively. What was the ratio of their investments?

(a) 5 : 7 : 8       (b) 20 : 49 : 64           (c) 38 : 28 : 21

(d) 18 : 28 :56       (e) None of them

Ans: (b) 20 : 49 : 64

68. A man buys Tk. 20 shares paying 9% dividend. The man wants to have an interest of 12% on his money. They market value of each share is:

(a) Tk. 12      (b) Tk. 18            (c) Tk. 15      (d) Tk. 21        (e) None of them

Ans. (e) None of them

69. There is 60% increase n an amount in 6 years at simple interest. What will be the compound interest of Tk. 12,000 after 3 years at the same rate?

(a) Tk. 2160     (b) Tk. 3120            (c) Tk. 3972

(d) Tk. 6240        (e) None of them

Ans. (c) Tk. 3972  

70. A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Tk. 1600 each on {1^{st}} January and {1^{st}} July of a year. At the end of the year. the amount he would have gained by way of interest is:

(a) Tk. 120     (b) Tk. 123            (c) Tk. 122

(d) Tk. 121       (e) None of them

Ans. (d) Tk. 121

71. Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is:

(a) 2 : 5          (b) 3 : 5           (c) 4 : 5           (d) 6 : 7      (e) None of them

Ans. (c) 4 : 5  

72. If\,(a\, - \,b)\, = \,3\,and\,{a^2}\, + \,{b^2}\, = \,29,\,find\,the\,value\,of\,ab.\,

(a) 10         (b) 12           (c) 15           (d) 18      (e) None of them

Ans. (a) 10   

For a motorist there are three ways going form City A to city C. By away of bridge the distance is 20 miles and tool is Tk. 0.75. A tunnel between the two cities is distance of 10 miles and toll is Tk. 100 for the vehicle and driver and Tk. 0.10 for each passenger. A two- lane highway without tool goes east from 30 miles to city B and then 20 miles in a northwest direction to City C.

73. Which is the shortest route from B to C.

(a) Directly on tool free highway to city C         (b) The bridge

(c) The tunnel           (d) The bridge of the tunnel      (e) None of them

Ans. (a) Directly on tool free highway to city C 

74. The most economical way of going form city A to City B, in terms of tool and distance is to us the

(a) bridge         (b) bridge & tunnel          (c) toll free highway

(d) tunnel      (e) None of them

Ans. (c) toll free highway 

75. Jim usually drives alone from City C to City A every working day. His firm deducts a percentage of employee pay for lateness. Which factor would most influence his choice?

(a) Scenic beauty on the route         (b) Whether his wife goes with him

(c) Saving Tk. 0.25 in tools

(d) Traffic conditions of the road, bridge and tunnel

(e) None of them

Ans. (d) Traffic conditions of the road, bridge and tunnel