Basic Bank Ltd.

33. Which number replaces the question mark?

চিত্র

(a) 11               (b) 9              (c) 16                   (d) 20

Ans.  (a) 11

34. Which number should come next in the series?

1-1-2-3-5-8-13

(a) 15              (b) 21              (c) 26                   (d) 31

Ans. (b) 21

36. Ralph likes 25 but not 24; he likes 400 but not 300; he likes 144 but not 145. Which does he like:

(a) 10              (b) 50              (c) 200                   (d) 1600

Ans. (d) 1600

37. If 194 means AID BEFF means what?

(a) 2254              (b) 2256              (c) 2846                   (d) 2988

Ans.

38. Father is aged three times more than his son Ronit. After 8 years, he would be two and  a half times of Ronit’s age . After further  8 years, how many times would  he be of Ronit’s age?  ,

(a) 2 times              (b) 2.5 times              (c) 3.5 times                   (d) 3 times

Ans. (a) 2 times

39. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

(a) 35 years              (b) 40 years              (c) 45 years                   (d) 50 years

Ans. (b) 40 years

40. How many 3-digt numbers can be formed form the digits 2, 3, 5, 6, 7 and 9, which are divisible by 5 and none of the digits is repeated?

(a) 5             (b) 10              (c) 15                   (d) 20

Ans. (a) 5 

41. if one-third of one -fourth of a number is 15, then three-tenth of that number is-

(a) 35             (b) 36              (c) 45                   (d) 54

Ans. (d) 54

42. How many seconds will a 500 meter long train take to cross a man walking with a speed of 3 km/hr in the direction of the moving train if the speed of the train is 63 km/hr?

(a) 25             (b) 30              (c) 40                   (d) 45

Ans. (b) 30 

43. If {x^2} - 4x + 3 equals 0, then what is the value of {(x - 2)^2}?

(a) 0             (b) 1              (c) 2                   (d) 3

Ans. (b) 1

44. If {1 \over x} + {1 \over y} = {1 \over 3}, then {{xy} \over {x + y}} = ?

(a) {1 \over 5}            (b) {1 \over 3}             (c) 1                   (d) 3

Ans. (d) 3

45. A man walks at a rate of 10 mph. After every ten miles, he rests for 6 minutes. How much time does he take to walk 50 miles?

(a) 300             (b) 318              (c) 332                   (d) 324

Ans. (d) 324

46. If 50% of x equals the sum of y and 20, then what is the value of x – 2y?

(a) 20             (b) 40              (c) 60                   (d) 80

Ans. (b) 40

47. If x > 5 and y <  - 1, then which of the following statements is true?

(a) (x + 4y) > 1               (b) x >  - \,4y

(c) - \,4x < 5y                 (d) none of these

Ans. (d) none of these