Janata Bank Ltd.
Recruitment Test for Assistant Executive Officer-2015

76. The present ages of three persons are in proportions 4 : 7 : 9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. Find their present ages (in years).

(a) 8, 20, 28         (b) 16, 28, 36         (c) 20, 35, 45         (d) None of these

Ans. (b) 16, 28, 36

77. Find the surface area of a 10cm\, \times \,4cm\, \times \,3cm\,brick.

(a) 84 sq. com          (b) 124 sq. cm           (c) 164 sq. cm         (d) 180 sq. cm

Ans. (c) 164 sq. cm 

78. Worker A takes 8 hours to do a job. Worker B takes 10 hours to do the same job. How long should it take both A and B, working together but independently, to dot the same job?

(a) 4{4 \over 9}days         (b) 4{4 \over 7}days

(c) 4{3 \over 8}days          (d) None of these

Ans. (d) None of these

79. By how much is three-fifth of 350 greater than four-seventh of 210?

(a) 95          (b) 110           (c) 120         (d) None of these

Ans. (d) None of these

80. In what ratio must a grocer mix two varieties of tea worth Tk. 60 a kg and Tk. 65 a kg so that by selling the mixture at Tk. 68.20 a kg he may gain 10%?

(a) 3 : 2              (b) 3 : 4           (c) 3 : 5         (d) 4 : 5

Ans. (a) 3 : 2 

81. The sum of two numbers is 15 and the sum of their squares is 113. Find the numbers.

(a) 6 and 9             (b) 7 and 8           (c) 10 and 5         (d) None of these

Ans. (b) 7 and 8 

82. Which of the following numbers does not lie between {4 \over 5} and {7 \over 13}?

(a) {1 \over 2}                      (b) {2 \over 3}

(c) {3 \over 4}                       (d) {5 \over 7}

Ans. (a) {1 \over 2}

83. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through:

(a) {145^0}                           (b) {150^0}

(c) {155^0}                           (d) {160^0}

Ans. (c) {155^0} 

84. Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?

(a) 648             (b) 1800           (c) 2700         (d) 10800

Ans. (b) 1800 

85. A boatman goes 2km against the current of the stream in 1 hour and goes 1km along the current in 10 minutes. How long will it take to go 5km in stationary water?

(a) 40 minutes             (b) 1 hour         (c) 1 hr. 15 min         (d) 1 hr. 30 min

Ans. (c) 1 hr. 15 min

86. How many prime numbers are less than 50?

(a) 14            (b) 15             (c) 16         (d) 18

Ans. (b) 15  

87. If x = {y^a},\,y = \,{z^b} and z = {x^c}, then find the value of abc.

(a) 1            (b) 2             (c) 3         (d) None of these

Ans. (a) 1 

88. Two numbers are in the ratio 1 : 2. If 7 is added to both, their ratio changes to 3 : 5. The greatest number is:

(a) 24            (b) 26             (c) 28         (d) 32

Ans. (c) 28

89. The simple interest on a certain sum of money for 2{1 \over 2} years at 12% per annum is Tk. 40 less than the simple interest on the same sum for 3{1 \over 2} years at 10% per annum. Find the sum.

(a) Tk. 700           (b) Tk. 800            (c) Tk. 900        (d) None of these

Ans. (b) Tk. 800

90. The sum of two numbers is {{28} \over {25}} of the first number. The second number is what percent of the first?

(a) 12%            (b) 14%             (c) 16%         (d) 18%

Ans. (a) 12% 

91. A train 240m long passed a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650m long?

(a) 65 sec            (b) 89 sec             (c) 100 sec         (d) 150 sec

Ans. (b) 89 sec

92. A water tank is two-fifth full. Pipe A can fill a tank in 10 minutes and pipe B can empty it it 6 minutes. If both the pipes are open, how long will it take to empty or fill the tank completely?

(a) 6 min. to empty           (b) 6 min. to fill

(c) 9 min. to empty             (d) 9 min. to fill

Ans. (a) 6 min. to empty  

93. The H.C.F of two numbers is 11 and their L.C.M. is 693. If one of the numbers is 77, fine the other.

(a) 99            (b) 89             (c) 79         (d) 69

Ans. (a) 99 

94. Find the compound interest on Tk. 15,625 for 9 months at 16%o per annum compounded quarterly.

(a) Tk. 1851         (b) Tk. 1941            (c) Tk. 1951        (d) Tk. 1961

Ans. (c) Tk. 1951 

95. What is the smallest number to be subtracted from 549162 in order to make it a perfect square?

(a) 28           (b) 36             (c) 62         (d) 81

Ans. (d) 81

96. The sale price of an article including the sales tax is Tk. 616. the rate of sales tax is 10%. If the shopkeeper has made a profit of 12%, then the cost price of the article is:

(a) Tk. 500         (b) Tk. 515           (c) Tk. 550      (d) Tk. 600

Ans. (a) Tk. 500

97. A person crosses a 600m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

(a) 3.6              (b) 7.2             (c) 8.4         (d) 10

Ans. (b) 7.2 

98. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is:

(a) 1520{m^2}            (b) 2420{m^2}

(c) 2480{m^2}             (d) 2520{m^2}

Ans. (d) 2520{m^2}

99. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many be greater than zero?

(a) 0              (b) 1             (c) 10         (d) 19

Ans. (d) 19

100. How many days are there in x weeks x days?

(a) 7{x^2}              (b)8x             (c) 14x         (d) 7

Ans. (b)8x