Janata Bank Ltd.

Recruitment Test for Assistant Executive Officer-2011

51. The average of four consecutive odd positive integers is always.

(a) an odd number           (b) divisible by 4             (c) an even number

(d) both (b) and (c)      (e) None of them

Ans. (c) an even number   

52. If 5 students run a mile in 5 minutes, how much time will 50 students take to run a mile?

(a) 0.1 minute          (b) 5 minutes             (c) 10 min

(d) 250 minutes      (e) None of them

Ans. (b) 5 minutes

53. If the following series continues to follow the same pattern, what will be the next number: 2, 6, 3, 9, 6 ……….?

(a) 3               (b) 6             (c) 18         (d) 14      (e) None of them

Ans. (c) 18  

54. Describe the following sequence in mathematical terms: 144, 72, 36, 18, 9

(a) Descending arithmetic sequence

(b) Ascending arithmetic sequence

(c) Descending geometric sequence

(d) Ascending geometric sequence

(e) None of them

Ans. (c) Descending geometric sequence    

55. If the sum of the 3 consecutive integers is 240, then the sum of the two larger integers is:

(a) 79           (b) 159             (c) 169         (d) 161      (e) None of them

Ans. (d) 161 

56. Find the average of how all whole numbers between I and 100 that ends in 3.

(a) 44           (b) 45             (c) 46         (d) 47      (e) None of them

Ans. (e) None of them

57. What percent of 25 is 0.20?

(a) 8            (b) 80             (c) 0.8         (d) 0.08      (e) None of them

Ans. (d) 0.08

58. In a sugar-water solution, the ratio of water to sugar is 8 : 3. If you add 2kgs of sugar, the ratio becomes 2 : 1. What was the amount of sugar in the original solution?

(a) 4.5            (b) 5              (c) 8         (d) 6              (e) None of them

Ans. (d) 6

59. You can now buy 5 more Mangoes with Tk. 75 due to reduction in price by 20 percent. Calculate the current price of one dozen of Mangoes.

(a) 24            (b) 30              (c) 36            (d) 32              (e) None of them

Ans. (c) 36 

60. If \,{x^2}\, + \,4x\, + \,\,13\, = \,1\, + \,{x^2}\,  then find out the value of {x^2}?

(a) 9            (b) 0              (c) 4            (d) 7              (e) None of them

Ans. (a) 9

61. Pick the odd one out- 331, 482, 551, 263, 383, 242, 111

(a) 263            (b) 383              (c) 242            (d) 111              (e) None of them

Ans. (b) 383 

62. A pen was sold at 15% loss. If the selling price was Tk. 8 more, than the seller could have made a profit of 10%. What was the purchase price of pen?

(a) 45            (b) 32              (c) 36            (d) 30              (e) None of them

Ans. (b) 32 

63. If n and p are both odd numbers which of he following must be an even number?

(a) np + 2           (b) n + p       (c) n + p + 1          (d) np            (e) None of them

Ans. (b) n + p 

64. What fraction of an hour elapses between 11 : 40 p.m. and 12:20 a.m.?

(a) {2 \over 3}  (b) {1 \over 2}  (c) {4 \over 5}    (d) {1 \over 6} (e) None of them

Ans. (a) {2 \over 3}

65. A car wash center washes 10 cars in half an hour. At this rate how many cars can it wash in 4 hours?

(a) 60            (b) 20              (c) 96            (d) 80              (e) None of them

Ans. (d) 80 

66. Out of total profit, A gets 40%, B 25%, C 20%, D 10% and E 5%. What percentage of A’s profit is that of B?

(a) 150%      (b) 160%      (c) 400%      (d) 200%            (e) None of them

Ans. (b) 160%

67. Sum of the two numbers is 21 an their difference is 7. What is the half of the greater number?

(a) 7              (b) 6              (c) 9            (d) 12              (e) None of them

Ans. (a) 7

68. If\,x\, + \,y\, = \,6,\,y\, + \,z\, = \,4\, and \,z\, + \,x\, = \,2,\, then \,2y\, - \,z\, - \,x?

(a) 0              (b) 2              (c) 8            (d) 6              (e) None of them

Ans. (d) 6

69. One third the sum of 13 and a certain number is the same as one more than twice the number. Find out the number.

(a) 6              (b) 2              (c) 5            (d) 3              (e) None of them

Ans. (b) 2 

70. Taxi fare is charged at Tk. 15 per mile plus Tk. 150 for a trip. If the total fare by taxi is Tk. 600 then what is the distance covered in miles by the trip?

(a) 30              (b) 32              (c) 20            (d) 25              (e) None of them

Ans. (a) 30 

71. If A and B are positive and A > B, which of the following is true?

(a) 5 – A > 6 – B              (b) - \,{B \over A} > \, - \,{A \over B}

(c) 6 – A > 6 – B            (d) \,{1 \over A} > \,\,{1 \over B}

(e) None of them

Ans. (b) - \,{B \over A} > \, - \,{A \over B}

72. In redesigning a cold storage, the length is increased by 30%, the breadth is increased by 50% and the height is reduced by 20%. What is the net increase in the volume of the redesigned cold storage compared to the previous design?

(a) 50%       (b) 56%          (c) 60%         (d) 40%       (e) None of  them

Ans. (b) 56%

73. Per day wage rate of workers is reduced 50% due to economic slowdown. After one year, the wage rate is increased by 60%. If the per day wage rate before the decrease was Tk. 100, then what is the pr day wage rate now?

(a) 90              (b) 100              (c) 60            (d) 80              (e) None of them

Ans. (d) 80

74. What is the number of integers between 101 and 199 which exactly divisible by 5 or 7?

(a) 31              (b) 30              (c) 32            (d) 35              (e) None of them

Ans. (b) 30 

75. Mr. Karim deposited Tk. 800 in a Bank at 15% annual compound interest rate. At the end of the second year, the total amount including the interest will be:

(a) 850              (b) 900              (c) 1025

(d) 1058           (e) None of them

Ans. (d) 1058