Janata Bank Ltd.

Recruitment Test for AEO (Teller)-2015

26. The smallest 5-digit number exactly divisible by 41 is:

(a) 10041          (b) 10004           (c) 10045         (d) 10025

Ans. (b) 10004  

27. The product of two numbers is 4107. If the H. C. F. of these numbers is 37, then the greater number is:

(a) 101          (b) 107           (c) 111         (d) 185

Ans. (c) 111

28. 617 + 6.017 + 0.617 + 6.0017 = ?

(a) 6.2963          (b) 62.965          (c) 629.6357         (d) None of these

Ans. (c) 629.6357  

29. A 70cm long wire is to be cut into two pieces such that one piece will be \frac{2}{5}as long as the other. How many centimeters will the shorter piece be?

(a) 10          (b) 14           (c) 20         (d) 28

Ans. (c) 20

30. The square root of 64009 is:

(a) 253          (b) 347           (c) 363         (d) 803

Ans. (a) 253

31. the average of six numbers is x and the average of three of these is y.  If the average of the remaining three is z, then:

(a) x =  y  + z          (b) 2x = y  + z           (c) x =  2y – 2z         (d) None of these

Ans. (b) 2x = y  + z  

32. If a number is decreased by 4 and divided by 6, the results is 8. What would be the result if 2 is subtracted from the number and then it is divided by 5?

(a) 9\frac{2}{3}                  (b) 10

(c) 10\frac{1}{5}                (d) 11\frac{1}{5}

Ans. (b) 10  

33. The ratio of the father’s age to his son’s age is 7 : 3. The product of their ages is 756. The ratio of their ages after 6 years will be:

(a) 5 : 2          (b)  2 : 1           (c) 11 : 7         (d) 13 : 9

Ans. (b)  2 : 1

34. (1000)^{7} \div  10^{18} =?

(a) 10          (b) 100           (c) 1000         (d) 10000

Ans. (c) 1000 

35. If 15% of 40 is greater than 25% of a number by 2, then the number is:

(a) 12          (b) 16           (c) 24         (d) 32

Ans. (b) 16

36. When a commodity is sold for Tk. 34.80, there is a loss of 2%. What is the cost price of commodity?

(a) Tk. 26.10         (b) Tk. 43          (c) Tk. 43.20         (d) Tk. 46.40

Ans.

37. In a School, 10% of the boys are some in number as \frac{1}{4}th of the girls. What is the ratio of boys to girls in that school?

(a) 3 : 2          (b)  5 : 2           (c) 2 : 1         (d) 4 : 3

Ans. (b)  5 : 2

38. A, B, C hired a car for Tk. 520 and used it for 7, 8 and 11 hours respectively. Hire charges paid by B were:

(a) Tk. 140         (b) Tk. 160          (c) Tk. 180        (d) Tk. 220

Ans. (b) Tk. 160

39. In a camp, there is a meal for 120 men or 200 children. If 150 children have taken the meal, how may men will be catered to with the remaining meal?

(a) 20          (b)  30           (c) 40         (d) 50

Ans. (b)  30 

40. A can finish a work in 18 days and B can do the same work in half the time taken by A. Then, working together, what part of the same work they can finish in a day?

(a) \frac{1}{6}          (b)  \frac{1}{9}

(c) \frac{2}{5}          (d) \frac{2}{7}

Ans. (a) \frac{1}{6}

41. Two pipes A and B can fill a tank in 6 hours and 4 hours respectively. If they are opened on alternate hours and if pipe A is opened first, in how many hours, the tank shall be full?

(a) 4         (b)  4.5           (c) 5         (d) 5.5

Ans. (c) 5

42. How long will a by take to run round a square field of side 35 meters, if he runs at the rate of 9 km/hr?

(a) 50 sec         (b) 52 sec           (c) 54 sec        (d) 56 sec

Ans. (d) 56 sec

43. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Tk. 15 and Tk. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Tk. 16.50 per kg?

(a) 3 : 7          (b)  5 : 7           (c) 7 : 3         (d) 7 : 5

Ans. (c) 7 : 3 

44. What will be the ratio of simple interest earned by certain amount at the same rate of interest for 6 years and that for 9 years?

(a) 1 : 3          (b)  1 : 4           (c) 2 : 3         (d) None of these

Ans. (c) 2 : 3

45. What will be the compound interest on a sum of Tk. 25,000 after 3 years at ht rate of 12 p.c.p.a.?

(a) Tk. 9000.30                 (b) Tk. 9720

(c) Tk. 10123.20               (d) Tk. 10483.20

Ans. (c) Tk. 10123.20

46. The length of a rectangular hall is 5 m more than its breadth. The area of the hall is 750 m^{2}. The length of the hall is:

(a) 15m          (b)  22.5m           (c) 25m         (d) 30m

Ans. (d) 30m

47.In a 200 meters race A beats B by 35m or 7 seconds. A’s time over the course is:

(a) 40 sec         (b) 47 sec           (c) 33 sec        (d) None of these

Ans. (c) 33 sec 

48. Which of the following is not a leap year?

(a) 700          (b)  800          (c) 1200         (d) 2000

Ans. (a) 700 

49. At 3.40, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of:

(a) 120^{0}          (b)  125^{0}

(c) 130^{0}           (d) 135^{0}

Ans. (c) 130^{0}

50. What comes next in the series given?

চিত্র

(a) চিত্র         (b)  চিত্র          (c) চিত্র        (d) চিত্র

Ans.